2019. szeptember 30., hétfő

Teljes kiőrlésű édes keksz

Ezt a receptet az Enni való ajándékok (Alison Walker) című könyvben találtam. Azért tetszett meg, mert teljes kiőrlésű lisztből készül és a liszt-vaj aránya kevesebb, mint az átlag kekszek esetében. Tojást nem tartalmaz. Nem mutatós keksz, viszont sok rostot, lassan felszívódó szénhidrátot és kevés cukrot tartalmaz. Ideális hétköznapra tízóraira, uzsonnára, habár a szerző még lágy sajtok mellé is ajánlja.




Hozzávalók: 
- 42,5 dkg teljes kiőrlésű liszt (nálam tönkölyliszt),
- 12 dkg zabpehelyliszt (ledaráltam a zabpelyhet),
- 1 evőkanál sütőpor (én egy kevés szódabikarbónát tettem bele),
- 12 dkg cukor (10 dkg-ot tettem bele),
- 18 dkg vaj,
- 150 ml tej.

Elkészítés: 

1. A lisztet, a zablisztet, a sütőport, a cukrot tegyük egy nagy tálba. Morzsoljuk hozzá a vajat.

2. mikor már morzsás állagú, akkor hozzágyúrunk annyi tejet, hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Gyorsan gyúrjunk, formáljunk belőle egy sima tésztát, majd csomagoljuk zacskóba és tegyük a hűtőbe.

3. Fél óra-egy óra pihentetés után lisztezett felületen nyújtsuk kis a tésztát. A recept 5 mm vastagságot ajánl, de én ennél vékonyabbra nyújtottam. Ráadásul én nem egyszerre nyújtottam ki a tésztát, hanem két részletben.

4. Kiszúrjuk a kekszeket, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, majd villával megszurkáljuk a tetejüket.

5. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Hogy kinek mi a kész, az részben ízlés dolga is. Azt mondják, nem szabad túlsütni, mert nagyon száraz lesz (főleg, mert teljes kiőrlésű lisztből van), de nekem éppen azok a kekszek tetszettek jobban, melyeket jobban megsütöttem. Azok ropogósabbak voltak és főleg másnapra lettek nagyon finomak.

6. Ha megsültek a kekszek, rácsra szedjük őket és teljesen kihűtjük. Ezután mehetnek a kekszes dobozba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése