2019. szeptember 8., vasárnap

Tízperces keksz

Hugh Fearnley-Whittingstall. Kedvenc szakácsom, példaképem. Ezt már sokszor leírtam, elmondtam. :) A River Cottage minden napra című könyvében található ez a nagyon gyors, finom keksz recept is. Leírni tovább tart, mint összeállítani. Tényleg 10 perc előkészületet, 10 perc sütést igényel és pár percet az elfogyasztása. Váratlan vendégek esetén is jó választás egy kis teához, kávéhoz.




Hozzávalók: 
- 12,5 dkg vaj,
- 10 dkg cukor (nálam csak 4,5 dkg, mert mi nem szeretjük a túl édes desszerteket),
- 7,5 dkg lágy világosbarna cukor (nekem ilyen nem volt itthon, így egyszerűen kihagytam, de egyébként sem tettem volna ennyi cukrot a kekszbe, mert számunkra nagyon édes lett volna így),
- 1 közepes tojás, kissé felverve,
- 2 teáskanál vaníliakivonat (nálam őrölt vanília),
- 15 dkg liszt (nálam ebből 4 dkg nagyon apró zabpehely volt),
- fél teáskanál sütőpor (nálam egy kevés szódabikarbóna, mert nem használok sütőport),
- csipet só,
- étcsoki (eredetileg 10 dkg, nálam 4 dkg, a 10 dkg-ot soknak találtam).

Elkészítés: 

1. A vajat egy kisebb lábasban olvasszuk fel lassan. A kétféle cukrot keverőtálba tesszük, ráöntjük a felolvasztott vajat. Alaposan kikeverjük (Hugh fakanállal javasolja, én géppel végeztem ezt a műveletet).

2. Folyamatos keverés mellett mehet bele a tojás, a vanília, majd rászitáljuk a sütőporral, sóval kevert lisztet. Elkeverjük. Ezután megy bele az apróra vágott csoki. Hugh azt írja, hogy nem lesz túl sűrű a tészta (nekem eléggé sűrű volt, igaz, tettem bele zabpelyhet és mindig fehér tönkölylisztet használok).

3. Ejtsünk púpos teáskanálnyi halmokat egymástól 3-4 cm távolságra egy sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük (én 190 fokon sütöttem, mert gyenge a sütőm).  A sütik halvány aranybarnák legyenek.

4. Ha kész, néhány percig a tepsin hagyjuk a kekszeket, majd rácsra szedjük őket.

Változat: kimaradhat a csoki és a vanília, helyette mehet bele pirított, aprított mogyoró, dió, vagy mazsola is, a liszt egy része, ahogy én is készítettem, lecserélhető zabpehelyre, tehetünk fahéjat is a tésztába, ha fűszeres kekszre vágyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése