2019. szeptember 3., kedd

Császárzsemle

Kisfiam azt mondta pár hete, hogy egyik osztálytársa "fonott tetejű zsemlét" szokott vinni tízóraira a suliba. Meg aztán szaladt az elsős tankönyvért, hogy megmutassa, milyen az a zsemle, ugyanis az olvasókönyvükben is volt egy lerajzolt jelenet, ahol ilyen zsemlét látott. Én általában kovászos kenyeret sütök a családnak, de, ha elfogy a kenyér és még nincs kész az új, akkor élesztővel sütök gyorsan kiflit vagy sima, hagyományos zsemlét. Tegnap megint elfogyott a kenyerünk, gondoltam, meglepem a fiam, sütök császárzsemlét. Még soha nem készítettem ilyen formájú zsemlét, úgyhogy megnéztem pár videót az interneten, hogy lássam, pontosan hogyan is kell formázni. A receptet a nosalty-n találtam. Azért ezt választottam, mert tetszett, hogy nem kell bele sok élesztő.



Hozzávalók a kovászhoz: 
- 150 g liszt,
- 140 ml langyos víz,
- 10 g élesztő.

Hozzávalók a tésztához: 
- 350 g liszt,
- kb. 160 ml langyos víz (nálam natúr kecskejoghurt), annyi, amennyitől egy közepesen kemény tésztát kapunk, ami jól formázható, sodorható,
- 10 g só,
- 20 g vaj (nálam olaj),
- fél teáskanál méz (nálam fél evőkanál cukor).

Tetejére:
- egész mákszemek,
- víz.

Elkészítés: 

1. Először a kovászt kell elkészíteni. Az élesztőt a liszthez morzsoljuk, hozzáadjuk a langyos vizet. Villával összekeverjük. Letakarjuk az edényt egy konyharuhával és 30 percig állni hagyjuk.

2. 30 perc elteltével a buborékosra kelt kovászt összekeverjük a tészta hozzávalóival (maradék liszt, víz, ami nálam joghurt volt, só, vaj, ami nálam olaj volt, méz vagy cukor). Kidagasztjuk. Ha kell, teszünk még bele folyadékot, ha túl lágy a tészta, akkor lisztet. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Ha szép hólyagos a tészta, akkor letakarjuk és 20 percig kelesztjük.

3. Ezután 10-11 gombócot formázunk a megkelt tésztából (kb. 80 g-osak legyenek). Letakarva 10 percig pihentetjük.

4. Ezután kb. 35 cm hosszú rudakat sodrunk. Először rövidebbekre, majd kicsit pihentetjük őket és újra sodrunk rajtuk (a sikérszálak tovább nyúlnak a pihentetés alatt, ezáltal a második sodrás alatt könnyebb lesz folytatni a munkát, nem fog szakadni a tészta).

5. Megformázzuk a zsemléket. Ehhez sok videót lehet találni az interneten. Leírni nehezebb, mint elkészíteni.

6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a zsemléket, távolságot hagyva közöttük.

7. Letakarjuk egy könnyű konyharuhával és 35-40 percet kelesztjük.

8. Mikor lejárt az idő, lekenjük a zsemlék tetejét vízzel, megszórjuk mindegyiket mákkal. 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Mielőtt betoljuk, ha van ilyen flakonunk, permetezzünk be 5-6 fújásnyi vizet a sütőtérbe és 5 perc múlva ismételjük ezt meg. Nekem most éppen nem volt, így ezt a részt kihagytam. 10 perc múlva levesszük a sütőt 200 fokra és egy pillanatra kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz távozzon. Készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése