2020. február 21., péntek

Képviselőfánk, tészta

Első próba. :) Nagyon elégedett vagyok vele, úgyhogy lesz még sokszor ilyen. Édes és sós töltelékkel is.









Hozzávalók: 
- 100 g víz,
- 100 g vaj,
- 100 g liszt (finomlisztet szokás használni, de nekem csak fehér tönkölylisztem van itthon, így én azt tettem ebbe is),
- 3 nagyobb tojás,
- csipet só,
- egy csapott kiskanál cukor. 

Elkészítés: 

1. A vizet, a vajat, sót és cukor feltesszük forrni. Mikor forr, akkor tesszük bele a lisztet. Keverjük folyamatosan. Főzzük 2-3 percig. Mikor elválik az edény falától, szép sima, akkor kész. Levesszük a tűzről. 

2. Bekapcsoljuk a sütőt 220-230 fokra. (Sima alsó-felső sütés, nem légkeverés.)

3. Előkészítjük a tojásokat (ezalatt egy nagyon picit hűl a tészta, ez maximum 1 perc), majd egyesével jól eldolgozzuk a tojásokat a masszával. Csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha jól kikevertük a tésztával. Mikor mindhárom tojást belekevertük, addigra egy sűrű krémet kapunk, ami egy nagyon picit terül csak, ahogy keverjük a géppel. 

4. Ezt beletöltjük egy habzsákba vagy más habkinyomóba (nekem egy műanyag van). Sütőpapírral bélelt tepsire kb. diónyi halmokat nyomunk ki (nálam volt, ami ennél nagyobb volt). Akinek nincs ilyen eszköze, készítsen vizes kézzel gömböket. Jó távol kell helyezni egymástól a halmokat. Mérettől függően kb. 14-16 fánkunk lesz (vagy még egy kicsit több, ha még kisebb fánkokat szeretnénk). Alaposan megspricceljük vízzel a fánkokat. 

5. Most jön a nagyon nagy figyelmet igénylő lépés. Az előmelegített forró sütőbe toljuk a tepsit és 15 percig így, 230-220 fokon sütjük (én 220 fokon sütöttem, de mivel elromlott a lámpa a sütőben és nem láttam, mi "folyik" odabent, féltem, hogy megég, ezért félidőben, azaz olyan 7 perc után, levettem 210-re a hőt). TILOS kinyitni a sütő ajtaját (egy pillanatra sem szabad)!

Mikor eltelik a 15 perc, akkor levesszük 180 fokra a sütő hőmérsékletét és további 10-12 percig sütjük. Ropogósra. Valahol azt olvastam, hogy a repedéseknek ugyanolyan színűnek kell lenniük, mint maga a tészta. A tészta, mérettől függően 20-25 percig kell, hogy süljön. Van, aki egészen nagy fánkokat készít, van, aki a kisebbeket preferálja. 

Másik sütési mód, amit Etánál olvastam:  210 fok, légkeverésen, kb. 20 percig (az első 10 percben tilos kinyitni az ajtót!!), aztán, mikor látni, hogy szép színe van a fánknak (ez kb. 15-20 perc múlva történik meg), akkor 100 fokra levenni a hőt és így szárítani tovább 15 percig. Mikor elkészültek a fánkok, kiveszi és azonnal egy recés késsel levágja a kalapjukat. 

6. Mikor megsült a tészta, a sütőt résnyire nyitjuk, hogy a gőz távozzon és lassan hűljön a tészta. Ha nem sül át rendesen a tészta, hűlés közben összeesik. Pár percig így hűtöttem, majd teljesen kinyitottam a sütő ajtaját. 

7. Mivel nekem nem volt időm kiszedegetni a fánkokat a tepsiről, úgy hűltek ki, hogy a tepsin hagytam őket (a sütő ajtaja már nyitva volt teljesen), de a legtöbb recept rácson való hűtést javasol. Szép nagyok és üregesek lettek a fánkok. 

Ezután töltöttem vaníliakrémmel és habbá vert tejszínnel, de persze lehet más krémekkel, sőt létezik sós változat is. 

1 megjegyzés: