2020. június 17., szerda

Pásztortarhonya és házi tarhonya egyszerűen, gyorsan

Nagyobbik fiamat, aki 7 éves, teljesen elbűvölte a pásztorok világa, a Hortobágy és minden, ami ezekkel kapcsolatos (tárgyak, ruhák, állatok). Gondoltam, örülni fog, hogy az itthon megrendezett évzáró és kislányom óvodai ballagási ünnepségére a főétel pásztortarhonya lesz. Nem nagyon kedvelem vagy kedveltem eddig az ilyen ételeket, de ez most olyan jól sikerült, olyan jól esett nekem is, hogy felveszem a repertoárba.

A tarhonyát is én készítettem hozzá. Az interneten láttam több receptet, azokból ollóztam össze a magamét. Nagyon egyszerű, mert egy sima tésztát kell gyúrni lisztből, tojásból és esetleg pici vízből. Én most 15 dkg lisztet, 1 egész tojást és egy picike vizet használtam, de majd legközelebb megpróbálom úgy, hogy vizet nem gyúrok bele, csak annyi lisztet, amennyit mondjuk két tojás felvesz. Mikor kész a tészta (azaz kemény tésztaállagot kapunk, mint mondjuk a csipetke tésztája), diónyi gombócokra tépkedem és beleteszem az aprítógépbe és egy evőkanál lisztet is szórok rá (hogy ne ragadjanak majd össze a tarhonyaszemek). Beindítottam a gépet. Néhány keverés után elkészült a tarhonya. Apró kis tésztagombócok lesznek a gépben.

Ezt a műveletet este végeztem el, így a tarhonyát kiterítettem egy konyharuhára és reggelig a pulton hagytam.

Reggel pedig nekiláttam a pásztortarhonya elkészítéséhez. Sokféle receptet láttam az interneten és a szakácskönyveimben is, így most is sok recept elolvasása után nekiláttam egy ezekből összegyúrt változatnak.




Hozzávalók: 
- 2 fej vöröshagyma,
- 25-30 dkg tarhonya,
- 15-20 dkg kolbász, vékony karikára vágva,
- 8 dkg szalonna,
- 40 dkg krumpli, hámozva, kis kockára vágva,
- só,
- bors,
- 2 teáskanál pirospaprika (van, aki nem tesz bele),
- és van, aki tesz, van, aki nem: 1 paprika, 2 paradicsom (én tettem mindegyikből).

Elkészítés: 

1. A készítés menete is mindenkinél változó, attól függően, mit tesz bele először a lábasba. Nálam most úgy alakult, hogy először kisütöttem a szalonna zsírját, majd ezen jól megpirítottam a tarhonyát. Kiszedtem ezt is és egy kevéske zsiradékon megpároltam a vöröshagymát.

2. Ezután rátettem a vékony karikára vágott kolbászt és kicsit ezzel is sütöttem. Levettem a tűzről, megszórtam pirospaprikával és gyorsan elkevertem. Mehet vissza a tarhonya és a szalonna. Rá a krumpli (legyen kicsi kockára vágva, különben nem fő meg egyszerre a tarhonyával, nálam kb. 1,5 cm-es-esek voltak). Én még dobtam bele egy paprikát és két paradicsomot (a mélyhűtőből vettem ki őket, tavaly tettem el).

3. Forró vízzel felöntöttem (bőven lepje el), sóval, borssal ízesítettem. Takarékon főztem, lefedve (kellett volna, de elfelejtettem). Ha kell, pótoljuk a vizet, de csak forró vízzel. Az a jó, ha nem száraz, hanem marad rajta egy kis lé, mert a krumpli és a tészta be fogja szívni még a tűzhely elzárása után is a maradékot. Azt is olvastam, van, aki szaftosabban szereti, van, aki szárazabban, tehát ez ízlés kérdése. Savanyúsággal kínáltam és sütöttem vakarcsot is ebéd mellé, ebéd utánra.

Legközelebb majd bográcsban főzöm. Kisfiam az első kanál után azt mondta: "Hű, ez nagyon jó!".

Frissítés. Elkészült bográcsban is. Itt kicsit több lével, de így is jó volt. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése