2020. június 11., csütörtök

Mángoldlepény

Yotam Ottolenghi és Sami Tamimi Jeruzsálem című könyvében találtam ezt a jó kis receptet. A gyerekeknek (és nekünk, felnőtteknek is) nagyon tetszett, így megosztom a receptet.

Intenzív zöld színű étel, mely a mángoldnak és a fűszernövényeknek köszönhető. Török eredetű étel.




Hozzávalók: 
- 40 dkg mángoldlevél a fehér szár nélkül, de a mángold spenóttal is helyettesíthető, csak növeljük meg a mennyiséget 50 %-kal és ne pároljuk, csak fonnyasszuk meg egy lábasban,
- 3 dkg sima levelű petrezselyem (én kevesebbet tettem),
- 2 dkg koriander (nem tettem bele),
- 2 dkg kapor,
- őrölt szerecsendió,
- fél teáskanál cukor,
- 3 evőkanál liszt,
- 2 gerezd fokhagyma, áttörve,
- 2 közepes tojás,
- 8 dkg feta, kis darabokra törve (nálam most házi, félkemény kecskesajt reszelve és kis kockákra vágva is),
- olaj,
- só,
- bors,
- 1 citrom, 4 gerezdre vágva.

Elkészítés: 

1. Forraljunk fel egy nagy lábas sós vizet és tegyük bele a mángoldot. Főzzük 5 percig. Ezután leszűrjük és kihűtjük. Jól kicsavarjuk belőle a vizet (szárazra).

2. Konyhai robotgépbe tesszük a mángoldot, a zöldfűszereket, szerecsendiót, cukrot, lisztet, fokhagymát, tojásokat, sót, borsot. Simára pürésítjük. Ha kész, a morzsolt feta sajt is belemehet. Ezt már kanállal keverjük el.

3. Öntsünk egy evőkanál olajat egy nagyobb serpenyőbe. Közepes-nagy lángra állítjuk a tüzet. Egy evőkanálnyi adag lesz egy lepény. Kicsit ellapítjuk a kanállal. Kb. 7 cm átmérőjű és 1 cm magas lepényeket kell kapnunk. Addig kell sütni, míg kissé megpirulnak mindkét oldalukon. Ha kész, konyhai papírtörlőre szedjük. Citromgerezdekkel javasolják a tálalást, mi most petrezselymes bulgurral és sok friss salátával ettük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése