2020. június 30., kedd

Kecskesajtos, ribizlis céklasaláta

Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottage minden napra című könyvében található ez az izgalmas recept. Nekem van itthon kecskesajt, mert kecskékett tartunk, ribizli, cékla terem a kertben, úgyhogy nem volt kérdés, idén végre kipróbálom ezt a salátát. Tényleg finom, tényleg illik a ribizli savanykás íze a zsenge cékla édességéhez, hozzá pedig a sós sajt nagyon jó választás.



Hozzávalók: 
- 400 g kisebb cékla,
- 1 fokhagymagerezd finomra vágva,
- hosszabb ágacska kakukkfű (elhagyható, én sem tettem bele),
- 2 evőkanál olaj,
- némi friss szezonális salátalevél,
- 170-200 g kecskesajt, Hugh pl. kékpenészes kecskesajttal kedveli a legjobban
- 50-100 g ribizli,
- só és frissen őrölt bors.

Az öntethez: 
- 1 evőkanál almaecet vagy citromlé,
- 3 evőkanál olaj,
- 1-1 csipet só, bors és cukor.

Elkészítés: 

1. Alaposan megmossuk a céklákat és egészben megsütjük őket. Hugh minden egyes céklát alufóliába csomagolt, külön-külön, melyeket fokhagymával, kakukkfűlevelekkel, sóval, borssal ízesített előzőleg. Én nem szeretek alufóliát használni, ezért egy fedővel rendelkező kerámiatálba tettem az összes céklát, meg minden ízesítőt és egy picike vizet öntöttem alá. Így sütöttem puhára 200 fokos sütőben.

2. Ha nagyjából kihűlt a cékla, meg is lehet hámozni. Az enyém olyan zsenge volt, nem nagyon volt mit lehámozni róla. Gerezdekre vagy kis kockákra vágjuk a céklát.

3. Az öntet hozzávalóit összekeverjük. A salátaleveleket tányérra rendezzük, meglocsoljuk egy kis öntettel. Jöhet a cékla, majd a darabolt vagy morzsolt sajt. Megint egy kis öntet, végül a ribizli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése