2020. június 11., csütörtök

Gluténmentes, mandulakrémes gyümölcsös sütemény

A Vidék íze legújabb, 2020 júniusi-júliusi számában találtam ezt a receptet. Liszt nem kell bele, azt mandulával és keményítővel kell kiváltani. Nagyon ízlett az egész családnak.






Hozzávalók (28X18 cm-es tepsi):

Az alaphoz: 
- 2 tojás,
- 2 evőkanál darált mandula,
- 1 evőkanál keményítő,
- 1 evőkanál olvasztott vaj (én nem tettem, kifelejtettem),
- csipet só,
- 2 evőkanál porcukor (nálam egy evőkanál kristálycukor).

Hozzávalók a mandulakrémhez: 
- 10 dkg puha vaj,
- 10 dkg porcukor (nálam 5 dkg kristálycukor),
- 13 dkg darált mandula,
- 2 evőkanál keményítő,
- 2 tojás,
- vanília (vagy 1 csomag vaníliás cukor),
- 1 evőkanál mandulalikőr (nálam ez kimaradt, nem volt itthon),
- 1 nagy csipet só (nem tettem bele).

Hozzávalók a tetejére: 1 kg szezonális gyümölcs, magozva, leszemezve. Én most nagyon-nagyon siettem, ezért nem magoztam ki a meggyet és a cseresznyét sem. A ribizlit leszemeztem.

Elkészítés: 

1. Először elkészítjük a mandulakrémet. A vajat kikeverjük habosra a cukorral, majd egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat. Végül beleforgatjuk a többi hozzávalót.

2. Jöhet az alap. Felverjük a tojásfehérjéket. A sárgáját pedig habosra keverjük a cukorral, sóval. A mandulát összekeverjük a keményítővel. A tojássárgához keverjük, végül az egészhez hozzáforgatjuk a felvert habot is.

3. Egy kis szögletes formát előzőleg vagy kibéleltünk sütőpapírral vagy vajaztuk és (gluténmentes) liszttel megszórtuk. A sütőt pedig előmelegítettük 180 fokra.

4. A tepsibe öntjük a tésztát. Betesszük a sütőbe és kb. 6 percig sütjük. Ennyi idő elég lesz. Ezután ráöntjük a mandulakrémet és megszórjuk a kimagozott gyümölcsökkel. Visszatoljuk a sütőbe és 170 fokon folytatjuk a sütést. Akkor van kész, mikor a mandulás réteg megszilárdul. Ha kihűlt, friss gyümölcsökkel díszítve, kockákra vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése