2020. június 11., csütörtök

Sós torta kovászos kenyérből

Szabi a Pék oldalán találtam ezt a remek ötletet és férjem születésnapján ezzel a reggelivel vártam a családot.






A dagasztást megelőző nap meg kell etetni a kovászunkat.

- 30 g érett kovászmag,
- 85 g tej,
- 85 g fehér liszt.
Összekeverjük és lezárva másnap reggelig érleljük a konyhapulton. Körülbelül 8 órát hagytam érni.

Másnap reggel szükség lesz:
-500 g liszt (fehér, de nálam tönköly),
- 250 g kézmeleg tej (vagy kicsit több, ha a tészta úgy kívánja),
- 30 g cukor,
- 100 g puha vaj,
- 1 db tojás,
- 10 g só.

Tetejére: 1 db tojás.

Elkészítés: 

1. A kovászra öntjük a tejet, cukrot, tojást. Rászitáljuk a lisztet és elkezdjük dagasztani. Mikor már összeállt, akkor adjuk csak hozzá a sót. Ha keménynek érezzük a tésztát, egy kis langyos tejet adjunk hozzá. (Szabi 0,3 dl tejet gyúrt még hozzá és én is tettem bele valamennyit.) Rövid dagasztás után mehet bele a vaj is. Készre dagasztjuk.

2. 10 perc pihentetés után újra átgyúrjuk.

3. Pihen a tészta egy órát (letakarva). Meghajtogatjuk. Ezután megint egy órát pihen és ismét meghajtogatjuk. Ismét egy órát hagyjuk pihenni. Az első hajtogatásnál lehet fűszereket, friss fokhagymaszárat gyúrni bele, aki akar.

4. A második hajtogatás után egy órával megformázzuk és tortaformába tesszük, ellapítva. Én 24 cm-es formában sütöttem. Tetejét lekenjük felvert tojással. ITT látható a formázás.

5. Kelesztés konyhapulton 2-4 órát. Ezután ismét lekenjük tojással, tetejét vágással dekoráljuk (középről kiindulva "szeleteket" vágunk a tetejére egy késsel vagy pengével).

6. Sütés: 220 fokra előmelegített sütőben 15 percet, majd 200 fokon 15 percet. Ezt követően a formából kivesszük és még 5 percet hagyjuk a már kikapcsolt sütőben. Rácson kihűtjük.

7. Betöltés, ha teljesen kihűlt a kenyér. Én csak másnap reggel töltöttem. Szabival ellentétben én sokkal több részre vágtam a kenyeret, hogy vékonyabbak legyenek a szeletek. Nálam került bele házi kecskekrémsajtos réteg, különféle fűszerekkel, ill. apróra vágott snidlinggel, volt két vajas-szalámis-félkemény kecskesajtos réteg és középtájon egy rántottás réteg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése