Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottage minden napra című könyvében találtam ezt a receptet. Egy nagyon egyszerű, könnyű tortáról van szó, amit Hugh reggelire ajánl gyümölcsökkel, joghurttal.
Nincs benne kekszes alap, csak egy kevés zabpehely.
Hozzávalók:
- 65 dkg túró vagy krémsajt vagy lágy, nem erős ízű kecskesajt,
- 7,5 dkg vaj,
- 3 evőkanál apró vagy közepes szemű zabpehely (esetleg búzadara vagy teljes kiőrlésű liszt),
- nagy csipet tengeri só (én nem tettem bele),
- 10 dkg kristálycukor (nálam kevesebb),
- 2 közepes, enyhén felvert tojás,
- 2 kisebb narancs finomra reszelt héja,
- 1 evőkanál frissen facsart narancslé (nem tettem bele),
- 3 evőkanál mazsola (elhagyható),
- vaj a forma kikenéséhez.
Tálaláshoz:
- gyümölcs (friss vagy kompót), joghurt vagy tejföl.
Elkészítés:
1. Kenjünk ki vajjal egy 23 cm átmérőjű kapcsos kerek formát.
2. Keverjük simára a krémsajtot/túrót. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, zabpelyhet (búzadarát, lisztet), sót, cukrot, tojásokat, narancshéjat és narancslevet. Alaposan keverjük össze. Ezután mehet bele a mazsola, ha használunk.
3. A tésztát a formába öntjük és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Akkor jó, ha éppen csak megszilárdul, a közepe még remegős marad.
Hugh azt írja, tálalhatjuk forrón, melegen vagy szobahőmérsékleten. Nálam a forrón való tálalás nem sikerülhetett volna, mert szétesett volna a torta, ha forrón leemelem a forma kapcsos oldalát, de melegen már szépen tartotta a formáját és szeletekre vágva tudtam kínálni.
Biztosan sokszor elkészítem majd még ezt a tortát, mert nagyon könnyű desszert.
Szia Judit! Nagyon izgalmas 😊Szeretném kérdezni, hogy mennyi ideig sütötted? Köszönöm.
VálaszTörlésSzia! Nem néztem az időt, hanem amikor a recept szerinti állapotot elérte, akkor vettem ki a sütőből. Az én sütöm gyenge, ezért nálam tovább sülnek az ételek. Nem sütöttem pirosra, nem kapott színt a tészta. Igyekeztem a recept utasításai szerint elkapni a megfelelő pillanatot a sütőből való kivételhez.😊
Törlés