2020. május 26., kedd

Ragacsos-mázas oldalas vagy más húsféle

Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottage minden napra című könyvében találtam ezt a receptet. Oldalassal készíti, de mi már évek óta nem eszünk más húsfélét, csak kecskehúst (kecskéket tartunk), ezért én kecskehúsból készítettem el ezt az étel. Nagyon finom volt.



Hozzávalók: 
- 1,5 kg sertésoldalas (nálam 10 hónapos kecske lába, gerince),

- 6 evőkanál pirosribizli-, szilva- vagy más gyümölcszselé (nálam ónabóna és szilvalekvár),
- 2 evőkanál folyós méz,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 evőkanál finomra reszelt gyömbér (nekem csak szárított volt),
- fél-1 közepesen csípős chili finomra vágva vagy fél teáskanál chilipehely,
- 2 evőkanál szójaszósz (nem tettem bele).

Elkészítés: 

1. A pác hozzávalóit összekeverjük és bekenjük vele a húst. Én sóztam is a húst. Lefedve, hideg helyen kell állni hagyni, de nekem erre nem volt időm, hideg sütőbe toltam a húst, lassan, 130 fokon sütöttem, lefedve. Körülbelül 6 órát sütöttem a húst ezen a hőfokon. A végén emeltem 150 fokra.

2. Hugh 170 fokon süti a húst 45 percig, majd növeli a hőt 190 fokra.

3. Ezután leveszi a fedőt, és így süti tovább, míg el nem készül a hús, azaz puha lesz és a máztól ragacsos. Időnként meg kell locsolgatni a tepsi alján összegyűlt lével a húst.

4. Én tehát lassan, alacsony hőfokon, több órán át sütöttem a húst, de én nem disznóhúst, hanem kecskét készítettem. (Jobban szeretem, ha több órán át, lassan sütni a húsokat, mert szerintem sokkal finomabb, ízesebb lesz. A végeredmény egy szaftos, omlós hús lesz, ami szinte kiesik a csontból.) Párolt rizzsel, zöldségekkel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése