Nagy gyerekkori kedvencem. A recept Horváth Ilona szakácskönyvéből van.
20 dkg liszt, 50 dkg túró, 4 tojás, 4 dkg vaj, 3 dl tejföl, citromhéj (kezeletlen héjú), 5 dkg mazsola, ha valaki szeretne tenni bele, cukor ízlés szerint, egy kis zsemlemorzsa és zsiradék a tepsi kikenéséhez, megszórásához.
Az áttört túrót, egy csipet sót, egy tojással, a liszttel, egy kanál tejföllel összegyúrjuk, majd gyufaszál vastagra nyújtjuk lisztezett felületen. Egy cm széles csíkokra vágjuk. Forró vízben kifőzzük, majd jól lecsöpögtetjük.
Az olvasztott vajat a 3 tojássárgával, 2 kanál cukorral és a tejföllel jól kikeverjük. Hozzáadunk fél citrom reszelt héját, mazsolát, aki szeretne, végül a felvert tojáshabot.
A kifőzött tésztát ezzel keverjük össze (óvatosan, a hab ne törjön össze).
Zsírral/vajjal kikent, morzsával meghintett kisebb tepsibe öntjük és 180-200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Akkor jó, ha nem szárítjuk ki sütés közben, maradjon kicsit rezgős. Porcukorral meghintve tálaljuk. Van, aki lekvárt is kínál hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése