A verebi pompos mellett ez a másik hagyományos verebi étel.
Hozzávalók:
90 dkg liszt, 2,5 dl langyos tej, 2 egész tojás,
1 csapott teáskanál só, 6 evőkanál olaj vagy ennek megfelelő mennyiségű zsír.
Az élesztő felfuttatásához:
1 teáskanál cukor,
2 dl langyos tej, 5 dkg élesztő.
A töltelékhez:
2 kg reszelt káposzta, zsír vagy olaj, kristálycukor, só, bors
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük, besózzuk,állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk. Zsírban/olajban a kristálycukrot karamellizáljuk, beletesszük a káposztát, ízlés szerint borsozzuk, majd megpároljuk, végül kihűtjük.
Az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros tejben, majd hozzáadjuk a tésztához valókat (de először csak a zsiradék felét, azaz 3 evőkanálnyit), majd összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk, majd a dagasztás végén megy bele a maradék 3 evőkanál zsiradék. Ha kész, tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és kelesztjük. Ha duplájára kelt, három részre osztjuk. Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. Elosztjuk rajtuk a tölteléket és felcsavarjuk. Tetejüket tojássárgájával megkenjük. Ismét kelesztjük, majd előmelegített sütőben sütjük. Ha kész, egy rövid időre tiszta konyharuhával letakarjuk (ne sokáig, nehogy túlnedvesedjen a tészta), majd rácsra helyezve a tepsit, kihűtjük a hajtókát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése