2012. október 2., kedd

Céklafasírt

Nagyon finom fasírt, még a nem igazán céklarajongók is örömmel eszik. Az eredeti recept itt található. Már többször elkészítettem, igaz, kicsit módosítva az eredeti leírást, de így is nagyon finom lett. Édesburgonya helyett sima krumplit használtam, sőt, most, legutóbb, csak egy kisebb krumplit reszeltem a masszába, mert nem volt idebent több.




Hozzávalók: 25 dkg cékla, 25 dkg krumpli, 3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, zsemlemorzsa, liszt, só, bors, oregánó, zsiradék a sütéshez. Tojásmentes változatban a tojás helyett 2 nagy teáskanál útifűmaghéjat teszek bele (lányom tojásallergiás).

Elkészítés: 
A céklát, krumplit és a fokhagymát kislyukú reszelőn lereszeljük. Hozzátesszük a tojást vagy az útifűmaghéjat, sót, borsot, oregánót, valamint annyi lisztet és zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Kisebb golyókat készítünk, amiket azután zsemlemorzsában meghempergetünk. Bő, forró zsiradékban, olajban kisütjük a fasírtokat.


Készítettem már úgy is, hogy a céklát héjában megsütöttem, a krumplit héjában megfőztem, majd mindegyiket a legkisebb lyukú reszelőn lereszeltem. Sóztam, ízesítettem köménnyel, borssal, aprított vöröshagymával és szétnyomott fokhagymagerezdekkel. Tettem bele kevés csicseriborsólisztet tojás helyett (lányom tojásallergiás) és egy kis apró szemű zabpelyhet. Tapadásmentes serpenyőben, kevés zsiradékon átpirítottam az apró fasírtokat. A fasírtok így kívül és belül is puhák, nem ropognak, viszont kevésbé "céklaízű" a fasírt, kicsit lágyabb az íze, ami a gyerekeim esetében nem hátrány. ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése