Újabban már nem sonkatököt termesztünk és fogyasztunk, hanem átváltottunk a nagydobosi tökre. Sokkal finomabb, gazdagabb íze van, mint a kanadai vagy sonkatöknek. A tök állaga nem annyira lédús, tömörebb a húsa és az íze gesztenyére emlékeztet. A színe is sötétebb.
Hozzávalók:
- körülbelül 1 kg sütőtök,
- egy evőkanálnyi vaj,
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- egy evőkanál méz,
- 1 dl tejszín (nálam több, de van, hogy nincs tejszín itthon vagy nem akarok bontani egy új dobozzal, ezért natúr joghurtból teszek bele valamennyit),
- 5 dl alaplé,
- szalonna.
Elkészítés:
1. A sütőtököt feldaraboljuk, megsütjük, majd a héjáról leszedjük.
2. Egy edényben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a sütőtököt. Átforgatjuk, majd mehet bele a méz is. Kicsit kevergetjük, fűszerezzük, végül felöntjük az alaplével. 5-10 percig lassú tűzön főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Végül beleöntjük a tejszínt is és összeforraljuk. Ha túl sűrű, vízzel vagy alaplével állítsuk be a kívánt sűrűséget.
3. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk és szép pirosra sütjük. A levessel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése