2012. október 7., vasárnap

Szilvalekváros rácsos sütemény

Egyszerű rácsos linzer. Nagy tepsiben sütöm, így a tésztája vékony lesz, a töltelék meg jó sok. :)







Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (vagy 35-40 dkg liszt és 10-15 dkg darált mandula vagy dió),
- 25 dkg vaj (vagy vaj és zsír vegyesen),
- 5-10 dkg cukor (ízlés szerint),
- 1 csomag sütőpor (én már nem használok sütőport, helyette egy kevés szódabikarbónát teszek csak bele),
- fahéj ízlés szerint,
- fél dl rum,
- 1 tojás,
- kevés tejföl,
- reszelt citromhéj,
- szilvalekvár (sűrű, házi),
- a tetejére egy felvert tojás (én ezt kihagyom, mert lányom nem ehet tojást).

Elkészítés: 

1. A lisztet, a sütőport és a fahéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, a rumot és a vajat. Gyorsan szétmorzsoljuk. Adunk hozzá egy tojást (én már nem használok tojást) és annyi tejfölt, hogy nyújtható tésztánk legyen. Fóliába becsomagoljuk és hűtőben pihentetjük (jót tesz neki, ha egy éjszakát áll).

2. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk (újabban már nem teszek, elég zsíros a tészta, nem fog leragadni).

3. A pihentetett tésztát ketté vesszük (egyharmad-kétharmad arányban), kinyújtjuk a nagyobb részt és a tepsibe terítjük.

4. A tésztát sűrű szilvalekvárral jó vastagon megkenjük. A tészta másik felét kinyújtjuk és derelyevágóval csíkokat vágunk, amit rács alakban a sütemény tetejére rendezünk. A rácsok tetejét tojással megkenjük. 180 fokos sütőben szép barnára sütjük (kb. 30-35 perc, de sütőfüggő).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése