2012. október 7., vasárnap

Túrós zserbó

Vendégeknek készítettem ezt a túrós zserbót. Eredetileg csak sós süteményt terveztem, de aztán, mivel R. szerette volna, ha édes süteménnyel is megkínáljuk a látogatókat, este 10 óra körül nekiláttam ennek a süteménynek is. Nekem nagyon ízlett, máskor is meg fogom sütni. A receptet Gizitől vettem.



 
 
Hozzávalók a barna tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg xukor, 6 dkg zsír, 1 evőkanál kakaó, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 kiskanál sütőpor, 2-3 evőkanál tejföl.
 
A lisztet a zsírral összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a xukort és a többi hozzávalót. Gyorsan összegyúrjuk a tésztát, kétfele vesszük, becsomagoljuk és hűtőbe tesszük.
 
Hozzávalók a sárga tésztához: 15 dkg liszt, 5 dkg xukor, 3 dkg zsír, fél kiskanál szódabikarbóna, 1 kiskanál sütőpor, 1-2 evókanál tejföl. Összegyúrjuk és ezt is hűtőbe tesszük.
 
A túrótöltelék hozzávalói: 50 dkg túró, 3 tojás, 1 csomag vaníliás pudingpor, vaníliaesszencia vagy vaníliás cukor vagy vanília kikapart belseje, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál tejföl, ízlés szerint xukor.
 
Ezen kívül szükség lesz még sárgabaracklekvárra és dióra.
 
A túróhoz keverjük a tojások sárgáját, a vaníliás pudingport, a vaníliát, a citromhéjat, a tejfölt és a xukort, majd a végén a tojások keményre vert habját.
 
Közepes méretű tepsit (kb. 22X33 cm) sütőpapírral kibélelünk, beletesszük a kinyújtott sárga lapot. Megkenjük jó vastagon lekvárral és megszórjuk darált dióval. Erre jön az egyik kinyújtott barna lap, amit megkenünk lekvárral, megszórjuk dióval és ráöntjük a túrótölteléket. Az egészet befedjük a másik barna lappal. Tetejét megszurkáljuk és előmelegített sütőben, 180-200 fokon sütjük 40-50 percig.
 
Tetejét bevonjuk kakaó- vagy csokoládémázzal. Én a kihűlt sütemény tetejét is megkentem lekvárral és arra tettem a kakaómázat.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése