Főnököm jött látogatóba és ebből az alkalomból sütöttem két édes és egy sós süteményt. Olyan süteményben gondolkodtam, ami nem morzsálódik, nem szükséges villa vagy kanál az elfogyasztásához és a nappaliban, a kisasztalon fel tudom szolgálni. Néró teasüteményt még soha nem sütöttem, így most itt volt a lehetőség, hogy végre kipróbáljam. A maradék tojásfehérjét pedig nem szerettem volna lefagyasztani, így abból gyümölcskenyeret készítettem. Sós süteményként juhtúrós pogácsát sütöttem.
Hozzávalók: 16 dkg vaj, 12 dkg porxukor, 6 tojás sárgája, 25 dkg liszt, 1-2 teáskanál vaníliaesszencia, 1 citrom reszelt héja, sárgabaracklekvár, 2-5 dkg étcsokoládé.
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porxukorral, majd mehet bele a vaníliaesszencia, a citromhéj és egyesével a tojások sárgája. A végén adjuk hozzá a lisztet. Elvileg egy laza tésztát kellene kapnunk, amit nyomózsákból félkör alakú kis gömb formájában tepsire igazítunk. Nekem ez az állag nem sikerült, így a tésztához adtam még egy egész tojást is. Ekkor már nyomózsákból is ki tudtam alakítani a félgömböket. 180 fokos sütőben sütjük a süteményt (körülbelül 10-12 perc alatt készül el). A nérók alját kell nézni, mert a teteje nem fog barnulni. Amikor a félgömbök alja halvány barna, akkor kész. Kihűlés után kettő-kettő nérót összeragasztunk lekvárral és a tetejét megolvasztott étcsokival becsíkozzuk (az olvasztott csokit zacskóba tesszük, a zacskó csücskére kicsi lyukat vágunk). Igazából 2-3 nap múlva lesz a legfinomabb, amikor az ízek jól összeérnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése