Úgy készítettem, mint az édes változatot, csak több sót és kevesebb cukrot tettem bele. Alapreceptként mindig Horváth Ilona jól bevált receptjét használom. Most azonban kevesebb lisztet tettem a tésztához, hogy csökkentsem a szénhidráttartalmat. Wiselady receptjét is felhasználtam a készítéshez.
Hozzávalók egy kis tepsihez:
Tészta:
- 20 dkg liszt, ebből 5-10 dkg lehet rétesliszt is (eredetileg 25 dkg liszt kell a tésztához),
- 1,5 dkg élesztő (eredetileg 2 dkg),
- 1 kiskanál cukor,
- 2,5-3 dkg zsír (eredetileg 5 dkg),
- 1 tojás,
- kb. 1-1,5 dl tej,
- kevés só.
Töltelék:
- 50 dkg túró (általában ennyit szoktak tenni a sütibe, de én újabban kicsit emelem a mennyiséget),
- 2 tojássárgája,
- 3 tojásfehérje,
- 1 kanál búzadara,
- 1 csokor kapor apróra vágva,
- só ízlés szerint (kb. fél-1 kávéskanál),
- 2-3 kanál cukor.
Tetejére:
- 1 tojássárgája,
- 1 evőkanál tejföl.
Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos tejben, egy kiskanál cukorral elkeverve felfuttatjuk.
2. A tészta hozzávalóit kimérjük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és kidagasztjuk. Nem túl kemény tésztát kell kapnunk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
3. Ha megkelt, kinyújtjuk és egy kisebb méretű, zsírral kikent tepsibe helyezzük a tésztát.
4. A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a többi hozzávalóhoz keverjük.. Sóból annyit tegyünk a töltelékbe, hogy kellemesen sós legyen és ne a cukor domináljon.
5. A tölteléket rákenjük a tésztára és 200 fokra előmelegített sütőben majdnem készre sütjük.
6. Mielőtt pirosodni kezdene a teteje, megkenjük a tejföllel kevert tojássárgával és készre, enyhén barnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése