2016. július 18., hétfő

Céklás pite

Nem tudok betelni a sós, zöldséges pitékkel. Lassan már minden zöldséggel kipróbáltam egy-egy pitereceptet. Ma nem bírtam magammal és muszáj volt ezt a céklásat is megsütnöm. Kifutottam hát a kertbe cékláért és nekiláttam. Nagyon jó lett.


Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
- 10 dkg vaj,
- kevés só,
- annyi tejföl, amennyit a tészta igényel (kb. 2 evőkanál).

Hozzávalók a töltelékhez:
- 4 darab közepes cékla,
- 2-3 kis ág kakukkfű, levelei leszedve,
- 1,2 dl tejszín,
- só,
- bors,
- feta sajt,
- reszelt sajt (kb. 5-8 dkg volt).

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá, amennyivel egy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapunk. Fóliába csomagolva legalább 1 órát hűtőben pihentetjük.

2. A töltelékhez a céklát megmossuk, meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk és egy sütőedénybe tesszük. Kevés vizet öntünk alá. Lefedjük és 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. (De készíthetjük úgy is, hogy kisebb céklákat megmosunk, héjastól belerakjuk egy zárható, azaz fedővel rendelkező kerámia edénybe, kevés vizet öntünk alá és sütőben puhára sütjük. Ha kell, néha öntsünk alá vizet. Ha megsült, hámozzuk, reszeljük.)

3. A megsült céklát a legkisebb lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a feta sajt kivételével az összes hozzávalóval.

4. A tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy piteformát és 200 fokra előmelegített sütőben elősütjük. Mikor már száraz a tészta teteje, ráborítjuk a tölteléket. Megszórjuk feta sajttal és készre sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése