2016. július 17., vasárnap

Sárgabarack chutney

Rengeteg eső esett az elmúlt két napban, ami nagyon jól jött némelyik zöldségünknek, de annál rosszabbul a sárgabaracknak. Én úgy szeretem befőzni a gyümölcsöket, ha jó érett, így cukor nélkül is finom, édes íze lesz a lekvárnak. Most viszont félig éretten megrepedtek a rengeteg csapadéktól a barackok. Egy részéből chutney-t készítettem, az érettebbekből lekvárt főztem be. A fa még mindig tele van, úgyhogy egyelőre nem tudom, mi lesz a többi gyümölcs sorsa. Mindenesetre egy jó adag chutney már a száraz dunsztban pihen, így fel tudtam használni a kevésbé érett darabokat is.




Hozzávalók:
- kb. 5 kg sárgabarack, maggal mérve (nem baj, ha nem túl érettek),
- fahéj,
- őrölt gyömbér vagy friss gyömbér reszelve,
- őrölt chili,
- pár szem szegfűszeg,
- pár löttyintésnyi fehér borecet (én nem szeretem, ha túl ecetes),
- 2 nagy fej vöröshagyma, aprítva,
- 3-4 gerezd fokhagyma, aprítva,
- egy evőkanál zsiradék,
- 4 darab alma, kisebb kockákra vágva
- pár kiskanál barnacukor,
- só,
- bors.

Elkészítés:

1. A barackot megmossuk, kimagozzuk. Én nem daraboltam, mert gondoltam, úgyis szétfő majd (és így is lett).

2. A zsiradékon megpároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Keverünk rajta párat és beleöntjük a barackot. Fűszerezzük ízlés szerint. Beleöntjük az ecetet és ízesítjük cukorral. Lassú tűzön, időnként kevergetve főzzük kb. 2 órán át.

3. Mikor már jó sűrű, akkor fertőtlenített (jó, ha kicsi, 1-2 dl-es) üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése