2016. július 25., hétfő

Kürtőskalács parázson

Hétvégén kirúgtunk a hámból és a bográcsos (szürke)marhapörkölt után a parázson megsütöttünk két rúd kürtőskalácsot is. Limara receptjét vettem alapul. Nagyon jó lett, gyorsan el is fogyasztottuk. A tojást kihagytam, mert Panni nem ehet és vajam sem volt itthon, így azt disznózsírral pótoltam. Korábban már készítettem kürtőskalácsot ezzel a recepttel, abban volt vaj és tojás is, de nem találok különbséget a kettő között. Kívül ropogós, belül puha kalácsunk lett. Régebbi képek itt találhatók. Azokon látható a házilag barkácsolt tartó, amibe belehelyezzük a rudakat és azon forgatjuk, míg meg nem sül a kalács.




Hozzávalók (fél adag, 2 nagy tekercshez):
- 25 dkg liszt,
- 1,5 evőkanál cukor,
- 1,5 dl tej,
- 1 dkg élesztő,
- 3-4 dkg vaj (nálam most disznózsír),
- cukor és darált dió a forgatáshoz.

Elkészítés:

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben.

2. Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez, a maradék tejhez és elkezdjük dagasztani. Mikor összeállt a tészta, hozzáadunk 2,5 dkg olvasztott vajat (zsírt). Hólyagosra dagasztjuk, majd letakarjuk konyharuhával és 30 percig kelesztjük.

3. A megkelt tésztát kinyújtjuk (kb. 4mm vastagra), majd késsel vagy derelyevágóval csíkokra vágjuk (kb. 2 cm szélesre).

4. A fa hengereket egy ecset segítségével megkenjük olvasztott vajjal (zsírral), feltekerjük a tésztát úgy, hogy kis rések legyenek a csíkok között. Ezután a munkalapon végiggurítjuk a hengert, így a hézagok eltűnnek.

5. Megkenjük olvasztott vajjal/zsírral, cukros dióba forgatjuk és a parázs fölött folyamatosan forgatva megsütjük. Hamar elkészül. Ha kész, kemény felülethez ütjük a henger alját és lecsúsztatjuk a kalácsot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése