2017. április 12., szerda

Csalános perec

Ez a recept a korábban már kipróbált kacsazsíros sós perec módosításával jött létre. Volt itthon egy kis friss csalán, a kovászos kenyerünk is elfogyott, gondoltam, akkor sütök valamit, de legyen benne csalán is, hogy legalább ennyivel is több zöldséget egyenek a gyerekek. Tejsavó is maradt még, amit szerettem volna már felhasználni. A liszteket is átvariáltam, hogy ne csak fehér lisztből álljon a vacsora. A csalán egyébként nem is érződik az ízén, senkinek nem tűnt fel, mit rejtettem bele.



Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (nálam most 35 dkg fehér tönköly, 3 dkg szőlőmagliszt és 12 dkg teljes kiőrlésű tönköly),
- 2,5-3 dl tejsavó (vagy tej) és/vagy a csalán főzővizéből is mehet bele valamennyi (nálam 3 dl tejsavó került bele),
- 1,5 evőkanál cukor,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 2 teáskanál só,
- 2,5 evőkanál kacsazsír (nálam most helyette szőlőmagolaj),
- 2 marék napraforgómag,
- 5-8 dkg friss, zsenge csalánlevél,
- egy kis újhagyma zöld szárát is beleaprítottam a tésztába,
- 1 db felvert tojás a tetejére, de ez elmaradhat, nálam elmaradt tojásérzékenység miatt, helyette tejjel kentem le a tetejét és mákkal szórtam meg.

Elkészítés:

1. A tejet meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük egy teáskanál cukorral és felfuttatjuk.

2. Addig előkészítjük a csalánt. Vizet forralunk, majd a forrásban lévő vízbe tesszük a csalánleveleket. Pár másodperc után ki is szedjük, áttesszük hideg vízbe. Ezután leszűrjük, levét kinyomkodjuk.

3. Ha felfutott, akkor a tojás és a zsír/olaj kivételével minden hozzávalót összekeverünk és elkezdjük dagasztani a tésztát. Mikor már jól összeállt a tészta, akkor két-három részletben beledolgozzuk a zsírt/olajat is. Letakarva egy óra alatt duplájára kelesztjük.

4. Ha megkelt, akkor 8-10 részre osztjuk a tésztát. Gömbölyítjük mindegyik darabot és 10 percig konyharuhával takarva állni hagyjuk.

5. Ezután egyesével hosszú rudakat sodrunk a gombócokból. Minél hosszabb lesz a rúd, annál nagyobb, de ropogósabb pereceket tudunk készíteni. Nálam úgy alakult, hogy sodrás után kicsit állni kellett hagyni minden egyes rudat, hogy formázás után ne ugorjon össze a perec.

6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a megformázott pereceket. Lekenjük őket tojássárgával (én helyette tejjel), megszórjuk mákkal, ha akarjuk és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése