2017. április 5., szerda

Spárgasaláta sóskával, cukorborsóval, medvehagymával

Tegnap vacsorára készült ez a nagyon egyszerű saláta. Rengeteg spárga terem a kertben (A Kert és karám nevű blogunkban látható erről és sok egyébről kép, ITT), így aktuális volt most már, hogy leszedjem az összes spárgasípot, ami szépen megnőtt. Nyáron tettem el a mélyhűtőbe cukorborsót, amiből még maradt két zacskóval, így gondoltam, akkor azt is teszek hozzá. Szedtem még a kertben sóskát és medvehagymát is. Újhagyma most nincs, de van még lilahagyma tavalyról. Nekem nagyon jól esett ez a saláta, mert igencsak kívánom a sok-sok zöldséget.





Hozzávalók:
- zöld spárga (nem számoltam, hány síp, de 2 kötegnyit biztos szedtem, ha nem többet),
- cukorborsó a mélyhűtőből (ha van friss, még jobb), ha nincs, el is hagyhatjuk,
- pár sóskalevél a kertből, kisebb-nagyobb darabokra tépkedve,
- néhány levél medvehagyma a kertből, kisebb-nagyobb darabokra tépkedve,
- újhagyma vagy lilahagyma, vékonyan karikázva,
- só,
- bors,
- egy teáskanál vaj a spárga és a cukorborsó párolásához,

- a továbbiak pedig ízlés kérdése: feta sajt/ parmezán reszelve/ egyéb sajt reszelve vagy kockákra vágva/  sült szalonnadarabkák/ a sült szalonnadarabkákkal piríthatunk kis kenyérkockákat is/ főzhetünk tojást és azt karikázzuk a salátára/ készíthetünk öntetet pl. citromléből (keveset, hisz a sóska már eleve savanyú) és olíva- vagy más olajból, vagy kevés citromléből, (olíva)olajból és mustárból/ gazdagítható retekkel is, ha van már stb.

Elkészítés:

1. A spárgát megmossuk. Alsó, fás részét letörjük, azaz mindegyik sípot külön-külön kézbe veszünk és elkezdjük óvatosan hajlítani. A síp végéről le fog törni egy néhány centis darab (nem a fejénél, hanem a másik végénél). Ez a rész általában már fás vagy keserű. Én azért meg szoktam kóstolni, mert nem mindig ehetetlen az egész letört darab. Lehet, hogy csak hámozni kell kicsit.

2. Az így előkészített spárgát feldaraboljuk, majd kevés vajon megpároljuk a cukorborsóval együtt. Kicsit sózzuk és borsozzuk. Ne főzzük agyon, maradjon a zöldség roppanós. Egyébként nyersen is ehető a spárga, készítettem már úgy is salátát pl. spenóttal, ITT.

3. Kicsit hűl az előkészített spárga és cukorborsó, majd összekeverjük a többi zöldséggel. Ízlésünk szerint ízesítjük, és a fent említett sajtokkal, tojással, zöldségekkel vagy öntettel vagy ízlésünk és kedvünk szerint mással gazdagítjuk ezt az egyszerű, finom, egészséges salátát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése