2017. április 18., kedd

Citromos-zabpelyhes keksz nem csak húsvétra

A Mindmegette oldalon találtam ezt a receptet. Nem csak húsvétra, hanem bármikor megsüthető, bármilyen formát használva. Kicsit egészségesebb keksz a fehér lisztes változatoknál. Ezeket a gyerekeim készítették húsvét előtt 2 nappal. Én csak összegyúrtam nekik a tésztát, aztán hagytam őket kedvükre játszani vele.


Hozzávalók:
- 1 tojás (én nem tettem bele, lányom tojásallergiás),
- cukor ízlés szerint (eredeti recept 10 dkg-ot ír, én csak 3,5 dkg-ot tettem bele),
- 1 citrom (eredeti recept szerint a héja kell, én a levét használtam fel),
- 1 vanília kikapart belseje,
- 20 dkg hideg vaj,
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 10 dkg zabpehely, darálva.

Elkészítés:

1. A lisztet és a darált zabpehelyt gyorsan elmorzsoljuk a felkockázott vajjal.

2. Ha teszünk bele tojást, azt enyhén felverjük villával, majd hozzákeverjük a vaníliát, a cukrot, a reszelt citromhéjat.

3. Én nem a citromhéjat tettem bele, hanem a tojás helyett a citromlevet.

4. A lisztes vajat gyorsan összegyúrjuk a cukros-citrommal/tojással, majd zacskóba csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább 30 percre. Ne gyúrogassuk sokáig a tésztát, mert a vaj megolvad és akkor sütés után nagyon omlós, szétesős lesz a keksz.

5. Ha pihent a tészta, kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Kiszaggatjuk tetszés szerinti formájúra.

6. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kekszeket és 170-180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha az aljának van kis színe, akkor már kész.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése