2017. április 8., szombat

Sárgarépás-spenótos rácsós pite (sós pite)

Egy újabb sós pite. Már rengeteg változat található a blogon. Nagyon szeretjük ezeket a zöldséges pitéket. ITT, található az összes (jelenleg 29 darab) sós pite recept, amit eddig elkészítettem. Ennek a pitének az eredeti receptje Lajos Mari 99 egytálétel című könyvében található. Némileg eltértem a receptjétől, így ide azt írom, én hogy készítettem, de jelzem azért az eltéréseket. A gyerekek is örömmel fogyasztották, aminek nagyon örültem.




Hozzávalók a tésztához (26 cm átmérőjű formához):
- 30 dkg liszt (nálam 20 dkg fehér és 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly),
- 20 dkg vaj,
- csipet só.

Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg friss spenót (nálam fagyasztott, nyáron tettem el, fagyasztva 25 dkg-ot nyomott),
- 25 dkg sárgarépa (eredeti recept szerint 50 dkg),
- 8 dkg vaj (én kevesebbet használtam, kb 4 dkg-ot),
- 7-8 dkg pirított mandula, pirítva, majd apróra vágva (eredetileg hámozott, én nem hámoztam meg),
- 10 dkg reszelt sajt (nálam csak 5 dkg),
- 1 nagy csokor petrezselyem. aprítva (ez nálam kimaradt, mert nincs),
- só,
- bors,
- a kenéshez 1 tojássárgája (nálam ez kimaradt, helyette tejjel kentem le és vajjal locsoltam meg).

Én tettem még bele, de az eredeti recept nem írta:
- 4-5 gerezd fokhagyma, reszelve,
- 6 dkg feta sajt,
- 1 evőkanál tejföl,
- kb. 4-5 dkg sós juhtúró.

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóiból kevés víz hozzáadásával, gyors mozdulatokkal vajas tésztát gyúrunk (legyen egy jól nyújtható, nem ragacsos, és nem is száraz tészta, amit ne gyúrogassunk sokáig, különben morzsálódós lesz a kész pite), majd zacskóba csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább egy órára.

2. A spenótot megmossuk, forró vízbe dobjuk, majd rögtön ki is vesszük és leszűrjük. Ha kihűlt, a levét kinyomjuk, vágódeszkán éles késsel apróra vágjuk és kevés vajon, az aprított fokhagymával lassú tűzön átfuttatjuk. Kicsit sózzuk közben. Nekem fagyasztott spenótom volt, amit kiolvasztottam, majd aprítottam és ezután már mehetett is a fokhagymás vajra.

3. A sárgarépát apróra vágjuk (én nagylyukú reszelőn lereszeltem) és diónyi vajon puhára pároljuk a petrezselyemmel együtt. Kicsit sózzuk.

4. A pihentetett tésztából elveszünk egy zsemlényi darabot, a többit kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük (az eredeti recept nem ír elősütést, de én így, elősütve, jobban szeretem a pitéket). Addig sütjük, míg ujjal megérintve száraz a tészta tapintása, de nincs színe.

5. Az elősütött tésztára halmozzuk a spenót és a répa felét, borsozzuk, majd megszórjuk a mandula felével. Erre a reszelt sajt fele vagy a tejföllel kikevert juhtúró jön. Nekem nem volt 10 dkg sajtom, így ide ezt a tejfölös-juhtúrós réteget gondoltam ki. Nem kentem, csak pöttyöztem.

6. Ezután megint spenót és répa következik, amit ismét borsozunk, majd megszórjuk mandulával és erre morzsoljuk a feta sajtot, ha azt is használunk.

7. Meghintjük reszelt sajttal és meglocsoljuk a maradék vajjal (én kevesebb vajat használtam, így kb. 1 dkg vajjal locsoltam meg, mert szerintem a tészta és a sajtok úgyis zsírosak, nem hiányzik annyi zsiradék).

8. A maradék tésztát kinyújtjuk és csíkokat vágunk belőle. Ezzel rácsozzuk be a pite tetejét. Aki ehet tojást, kenje le tojássárgájával a rácsokat. Én tejjel kentem le.

9. Visszatoljuk a 180 fokos sütőbe és pirosra sütjük. Melegen és hidegen is finom,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése