2017. április 9., vasárnap

Spenótos (vagy csalános)-fokhagymás pogácsa (kovászos)

Nagyon ritkán van lehetőségem kísérletezni kovászos tészták sütésével, mert a diétám miatt elvétve eszünk kelt tésztákat. A jól bevált kovászos kenyerünket 2-3 naponta megsütöm, de ezen kívül csak havonta-kéthavonta sütök egyszer-egyszer valamilyen kelt tésztát. Ezek a pogácsák ráadásul most nagyrészt úgynevezett kovászolt kovásszal készültek. A recept eléggé sajátos, mert az éppen kéznél lévő alapanyagokból készült, túrókészítés után közvetlenül, de azért leírom, mert kiindulási alapnak jó lesz máskor is. Az biztos, máskor is kísérletezek a kovászolt kovásszal, mert sokkal gyorsabban kel a tészta és könnyebb lesz a péksütemény állaga, mintha csak simán kovászt tettem volna bele. Annak ellenére is, hogy én nem használok finomlisztet, kizárólag tönkölylisztet.




Hozzávalók nálam:
- 25 dkg kovászolt kovász (készítését lásd lent, a recept alatt),
- 22 dkg túró, de figyelem, ez házi túró és még nem csöpögött le teljesen, éppen akkor lettem kész a túróval, mikor kezdtem a pogácsakészítést (tehát jóval nedvesebb és zsírosabb is a boltinál ez a túró),
- minimum 70 g tejsavó (mert ez maradt a túró-és sajtkészítés után), helyette lehet tej, annyi tej vagy savó, amennyitől egy rugalmas, viszonylag puha pogácsatésztát kapunk, ami nem ragacsos,
- 55 dkg fehér tönkölyliszt,
- 13,5 dkg disznózsír,
- 4 gerezd fokhagyma, reszelve,
- 25 dkg fagyasztott leveles spenót, kiolvasztva, deszkán, késsel apróra vágva (tavaly tettem el, lehet frissből is, csak azt akkor elő kell készíteni--->forró vízbe dobni, majd leszűrni, kicsavarni a levét és kihűteni), de spenót helyett készíthetjük zsenge csalánból is, eredetileg abból szerettem volna, csak nem volt időm elmenni a másik kertünkbe,
- 2,5 dkg aktív kovász (előző este megetetett), amit a ma bedagasztott kenyérhez is adtam (ez elmaradhat, nem szükséges, én is csak azért tettem bele, mert éppen kenyeret sütöttem és sajnáltam kidobni a maradékot),
- 12 g só,
- tetejére lehet tenni reszelt sajtot, megkenhetjük felvert tojássárgával, de én csak kis tejjel kentem le, mert lányom tojásallergiás.

Elkészítés:

1. A kovászolt kovászt, a túrót, a tejsavót és a fokhagymát összekeverjük.

2. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és a zsírt. Összegyúrjuk a tésztát. Annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy rugalmas, nem ragacsos pogácsatésztát kapunk.

3. Kidagasztjuk. Legyen szép sima, hólyagos. Letakarjuk konyharuhával és kb. 50-60 percen át pihentetjük.

4. Ekkor kinyújtjuk (nem túl vékonyra, kb. kisujjnyira) és eligazítjuk rajta a spenót (csalán) negyedét. Meghajtogatjuk a tésztát, azaz fentről középre, lentről középre, jobbról középre és balról rá.

5. Letakarjuk és 30 percet pihen a tészta. Még háromszor, 30-40 perces időközönként elvégezzük a fentieket. Ezután még pihen a tészta 20-30 percet és kinyújtjuk (másfél ujjnyira). Tehát reggel kb. 6:45-től kelt és 10:20-kor kezdtem a szaggatást.

6. Tetejét berácsozzuk, kiszaggatjuk. Megkenjük tojással vagy tejjel, megszórhatjuk sajttal is.

7. Tepsire sorakoztatjuk (én tettem alá sütőpapírt) és addig kel, míg a sütő bemelegszik 200 fokra (nekem gyenge a sütőm, lehet, hogy másnak elég a 180 fok). Tettem a sütőbe egy vízzel teli poharat is, hogy gőzösebb legyen a levegő.

8. Betoljuk a pogácsát a sütőbe és készre sütjük. Mikor kész, akkor megsütjük a második adag pogácsát is (nekem ugyanis 2 gáztepsivel lett ebből a tésztából).


A kovászolt kovász készítése. Nem egészen úgy jártam el, ahogy Betty receptje írja, mert máshogy jött ki a lépés. Én így készítettem:

Első nap kiveszünk a hűtős kovászunkból 10 dkg-ot. ehhez mérünk 10 dkg vizet. Jól kikeverjük, majd hozzáteszünk 10 dkg lisztet. Összekeverjük és 24 órát állni hagyjuk. Ezután megint adunk hozzá 10 dkg vizet és 10 dkg lisztet. Megint jól kikeverjük és konyharuhával letakarva 10-12 órát állni hagyjuk.

Elég lett volna tehát kétszer 10 óránként frissíteni, de ez most nálam másként alakult. Szerencsére nincs túl meleg a konyhában, így nem lett baja a kovásznak.

1 megjegyzés:

  1. Ma elkészítettem ezt a pogácsát, annyi változtatással hogy mángoldot raktam bele spenót vagy csalán helyett. ...azért csalánnal is megkostolnám...:)
    Ez a recept tökéletes, a legfinomabb kovászos pogácsa amit eddig készítettem. Millió hála a receptért, sokszor fog még készülni💜
    V

    VálaszTörlés