2017. október 3., kedd

Aszalt birsalma

Egy kis létszámú Facebookos csoport kedves tagjától kaptam ezt a receptet. Nem gondoltam, hogy birsalmát is lehet és fogok is aszalni. Éppen szerencsém volt, mert néhány napig szépen sütött a nap és megszáradtak az almakarikák a napkollektoros aszalóban. Az eredeti receptet átalakítottam, de ide leírom azt is, hátha valaki éppen úgy szeretné kipróbálni. Köszönöm a receptet, Judit. :)




Hozzávalók: 
- cukor: az eredeti recept szerint 1 liter vízhez 1 kg cukor kell. Én ezt lecsökkentettem 30 dkg cukorra, mert nem ehetek és nem is bírom az édes ízeket,
- birsalma.

Elkészítés: 

1. A birsalmát megmossuk, ha van még rajta, akkor a bolyhos részeket ledörgöljük róla. Daraboljuk, vékonyra vágjuk.

2. A cukrot összekeverjük a vízzel, felforraljuk. A birsalamaszeleteket ebbe a forró cukros vízbe tesszük és eredeti recept szerint fél percig, én 1-1,5 percig tartottam ebben a vízben az almát. Leszűrjük, lecsepegtetjük.

3. Ezután mehet az aszalóba (nálam napkollektoros aszalóba, lásd a másik oldalunkon, ITT).

4. A cukros vizet, amiben a birsalmát főztük, ne dobjuk ki, mert nagyon finom. Mi hígítva isszuk majd télen, mert nekünk túl édes magában.

Kiegészítés: 
Az eredeti recept szerint leforrázzuk a birsalmát vagy felforraljuk a vizet és abban hagyjuk kicsit állni az almákat. Ezután kell szeletelni és főzni cukorszirupban fél percig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése