2017. október 6., péntek

Kolbászos-káposztás palacsintatorta

A Vidék íze 2017 szeptemberi számában található az alábbi recept.  Remek vendégváró, előre is össze lehet állítani és fogyasztás előtt csak be kell tenni a sütőbe.


Hozzávalók: 
- 8-12 darab palacsinta (eredeti recept szerint élesztős palacsinta, ami az átlagos palacsintánál kicsit vastagabb, de ugyanolyan jó lesz a sima palacsinta is, kicsit vastagabbra sütve),
- 35 dkg savanyú káposzta (nálam kevesebb került bele, mert nem volt ennyi és kovászos káposztát használtam),
- 25 dkg puhább füstölt kolbász,
- 30 dkg húsos, főtt császárszalonna (én ezt nem tettem bele, nekem ez már túl sok lett volna, helyette egy kevés, kb. 8-10 dkg, füstölt szalonnát használtam csak),
- 15 dkg sajt reszelve (trappista),
- 1 nagy pohár tejföl (350-450 g),
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- őrölt kömény,
- bors,
- oregánó,
- őrölt csípős paprika (nem tettem bele),
- zsiradék,
- só,
- cukor (nem tettem bele).

Elkészítés: 

1. Kevés zsiradékon megpároljuk a káposztát. Fűszerezzük sóval (nem tettem), borssal, köménnyel, cukorral (nem tettem bele).

2. A kolbászt felkarikázzuk és serpenyőben kevergetve, lassú tűzön kicsit megsütjük. Ne süssük túl, mert akkor nagyon kiszárad és megkeményedik.

3. A szalonnát felszeleteljük, átsütjük, majd kis kockákra vágjuk. Én nem főtt császárszalonnát használtam, jóval kevesebbet is tettem bele és sütés előtt vágtam kis kockákra.

4. A káposztát összekeverjük a kolbásszal és a szalonnával. Ízesítjük oregánóval és, ha akarjuk, csípős paprikával.

5. A tejfölt kikeverjük a zúzott fokhagymával. Kicsit megsózzuk.

6. Jöhet az összeállítás: egy tűzálló tálat kicsit kizsírozunk, beleteszünk egy palacsintát. Elosztunk rajta 2 kanálnyi káposztás kolbászt, megpötyögtetjük fokhagymás tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal. Jön a következő palacsinta, amire ismét teszünk káposztát, tejfölt, reszelt sajtot. Megint palacsinta és így folytatjuk, míg minden elfogy, de tejfölt hagyjunk. A tetejére palacsinta kerül.

7. A maradék tejfölt kikeverjük egy kis őrölt fűszerpaprikával. Ezzel kenjük meg a palacsintatorta tetejét. Forró sütőben átsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése