A Vidék íze 2017 októberi számában található ez a recept. Ezt a süteményt most kivételesen nem én sütöttem, hanem anyu készítette a születésnapomra, Gergő nagy örömére (Gergő ugyanis kép alapján ezt a sütit választotta ki az újságból). Kiadós, egyszerű, puha és finom.
Hozzávalók a tésztához:
- fél zacskó sütőpor,
- 1 tojás (nem tett bele, mert lányunk tojásérzékeny),
- 10 dkg cukor (kevesebbet tett bele),
- 10 dkg zsír,
- 50 dkg liszt,
- kb. 1,5 dl tej.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg cukor (kevesebbet tett bele),
- cikóriakávé (nem volt, így 2 dl kávét tett bele),
- 10 evőkanál liszt,
- 1 liter tej,
- 2 tojássárgája (nem tett bele).
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Annyi tejet tegyünk hozzá, amennyivel rugalmas, jól nyújtható, nem ragacsos tésztát kapunk. Mikor ez megvan, 5 részre osztjuk a tésztát és mindegyik gombócot egyesével kinyújtjuk, majd gáztepsi hátulján, forró sütőben megsütjük (egyesével). Hagyjuk a lapokat teljesen kihűlni.
2. Sűrű cikóriakávét főzünk. Annyit, hogy szűrés után legyen az egész 2-3 dl.
3. Egy tálban összekeverjük a 10 evőkanál lisztet annyi tejjel, hogy csomómentes legyen. Hozzákeverjük a tojások sárgáját (ha teszünk bele), a cukrot, majd a többi tejet is.
4. Felrakjuk főni, majd mikor sűrűsödni kezd, lassan hozzácsurgatjuk a kávét, míg szép színe lesz.
5. Addig főzzük, míg a krém állaga megfelelő lesz.
6. Betöltjük a lapokat. Kicsit meg is nyomkodjuk. Egy éjszakát állni hagyjuk hűvös helyen, majd másnap megszórjuk porcukorral (ne sokat, mert amúgyis édes) és szeleteljük.
Ezt főzött krémmel szoktam csinálni.
VálaszTörlés