2017. október 21., szombat

Lekváros-kakaós kevert sütemény

Egyszerű, sokak által ismert, finom sütemény. Gyorsan elkészül, nem kell hozzá sok minden. A tojást lányom tojásallergiája miatt és a sütőport magam miatt kihagytam belőle, így nem lett olyan magas és laza a sütemény, de ettől függetlenül finom lett.



Hozzávalók: 
- 25 dkg liszt,
- cukor ízlés szerint (nálam 6 dkg),
- 4 dkg kakaópor,
- 1 tojás (én nem tettem bele, helyette 2 kiskanál őrölt lenmagot szórtam bele),
- kb. 2,5 dl tej (nekem több kellett, mert fehér tönkölylisztet használok és mert nem tettem bele tojást),
- sütőpor vagy szódabikarbóna---> van, aki 1 csomag sütőport tesz bele, van, aki csak fél zacskóval, én viszont nem tudom elviselni a sütőpor ízét, ezért egy kiskanál szódabikarbónát tettem csak hozzá,
- 4 evőkanál sárgabaracklekvár a tésztához (ha nincs, finom lesz más lekvárral is),
- egy kis üveg sárgabaracklekvár a kenéshez (de kenhetjük más lekváral is),
- 6 dkg zsír, olvasztva.

Elkészítés: 

1. A lisztet, a kakaóport, a sütőport összekeverjük.

2. Egy másik edényben kikeverjük a lekvárt, a tojást, a cukrot és az olvasztott zsírt. Adunk hozzá tejet, de először ne mindet.

3. A kakaós-lisztes keveréket beleöntjük, majd gyorsan összekeverjük a sütemény tésztáját. Annyi tejet öntsünk hozzá, amennyitől sem túl folyékony, se túl sűrű nem lesz. Nem kell sokáig keverni.

4. Egy kisebb méretű tepsit kizsírozunk, lisztezünk vagy kibéleljük egy sütőpapírral.

5. Beleöntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (20-30 perc, sütőtől függ). Ha elválik a széle a tepsitől, akkor már biztosan kész van, de végezhetünk tűpróbát is.

6. Ha kihűlt, kettévágjuk, megkenjük lekvárral, majd megszórhatjuk porcukorral a tetejét vagy megkenhetjük csokimázzal is.

7. Nálam a csokimáz úgy készült, hogy 2 evőkanál kakaóport kikevertem annyi vízzel, amennyivel éppen ki lehet keverni. Tettem hozzá cukrot, majd lassú tűzön melegítettem (ne forrjon). Mikor megolvadt a cukor, levettem a tűzről. Tettem bele egy kupaknyi rumot és kb. 3 dkg vajat. Addig keverjük, míg a vaj elolvad. Ezután lehet a sütemény tetejére önteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése