2019. április 12., péntek

Pecsételhető keksz

Rendeltem a Torkos Porta vendégházunkhoz egy sütipecsétet, amit aztán gyorsan ki is próbáltam, csak a receptet felejtettem el leírni a blogba. Most pótlom. Először tojásmentes receptekkel próbálkoztam, de nem voltam elégedett velük (leginkább azért, mert felpúposodtak a kekszek). Aztán próbáltam olyan receptet, melybe csak a tojássárga kerül. Az már jobb volt, de nem az igaz. Végül fogtam a receptet, amit a pecséthez kaptam ajándékba és kipróbáltam. Tökéletes lett. (Azért szerettem volna tojásmentesen készíteni, mert lányom nem ehet tojást. Fel nem adom, próbálkozom majd még, ha lesz rá egy kis időm.)




Hozzávalók: 
- 35 dkg liszt,
- 15 dkg porcukor (nálam kevesebb),
- 13 dkg hideg vaj,
- 2 tojás,
- fél citrom reszelt héja (nálam nem került bele),
- egy csipet só,
- egy kis vanília.

Elkészítés: 

1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, sóval, vaníliával (citromhéjjal). Ezután belereszeljük vagy belekockázzuk a hideg vajat.

2. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg. Én ezután a tojást tálba ütöttem, villával enyhén felvertem és így adtam a lisztes vajhoz. Gyorsan összegyúrtam és zacskóba tettem, majd a hűtőbe. Ott pihent a tészta 1-2 órát.

3. Ezután enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát (kb. 3-4 mm vékonyra). A kiszúrót minden kiszúrás előtt lisztbe kell mártani és a felesleges lisztet kicsit leütögetni a sütipecsétről kiszúrás előtt.

4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket. Én ennél a pontnál eltértem a recepttől és nem sütöttem meg azonnal, hanem pár órára betettem tepsistől a kekszeket a hűtőbe.

5. Végül 160 fokra előmelegített sütőben megsütöttem a kekszeket (az eredeti recept 180 fokot ír). Akkor van kész, mikor éppen csak egy kis színt kap a keksz széle (figyelni kell, mert minden sütő másképp süt, de nem menjünk messzire, mert gyorsan elkészülnek a kekszek).

Van, aki szerint akkor jó, ha a keksz alja is éppen csak kezd színeződni, van, aki szerint a teteje is kapjon egy kis színt. Nálam az jött be leginkább, ahol a teteje nem, csak a keksz széle kezdett kicsit színesedni.

Óvatosan rácsra szedjük (még törékeny lehet) és kihűtjük. Kihűlés után mehetnek dobozba a kekszek.

1 megjegyzés:

  1. Megsütöm....Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt+bio rozsliszt keverékéből - tojás nélkül és min. édesítéssel - vagy anélkül. Esetleg kókuszzsírral...Sütőmtől kissé félek...egy éves, de még mindig gond van a sütéssel. Főként a kenyérnél - alul éget....Leírás szerint nem szabad semmivel leszigetelni alul.Talán a tepsibe kellene tenni valamit: pl. két réteg alufóliát....de nem szeretem használni...

    VálaszTörlés