2020. február 4., kedd

Vörös lencse dahl

Nagyon gyors, egyszerű, melegítő, egészséges, tápláló, finom, egyébként pedig húsmentes, tejmentes, gluténmentes.


Amikor nincs kedvem vagy időm főzni (ma inkább a kedvvel volt a baj :) ), akkor ez a lencse dahl készül ebédre (ez egy jó kis fűszeres, főzelékszerű étel, amit lehet enni rizzsel, de mi általában kölessel fogyasztjuk, ha még erre sincs időm, akkor egy szelet házi kovászos, teljes kiőrlésű tönkölykenyeret vágok hozzá). Olyan gyorsan elkészíthető, hogy a receptet leírni nagyobb munka volt, mint az ételt megfőzni. Nagyobbik fiam egyik kedvenc ebédje ez.


Apróra vágott 1 fej vöröshagymát kis zsiradékon megpárolok, erre jönnek aztán a fűszerek: 2-3 gerezd apróra vágott fokhagyma, kurkuma, őrölt kömény, egy ujjpercnyi friss gyömbér finomra vágva (ha nincs, akkor szárított), curryt is lehet (de én nem használok, mert férjem nem szereti, így, ha van, akkor indiai fűszerkeverék is megy bele, amit én szoktam kikeverni, a blogon fenn a recept hozzá, ebben van egy kis pirospaprika is, így szebb lesz az étel színe).

Egy kicsit kevergetjük, hogy az aromák felszabaduljanak, majd beleteszem a jól megmosott vörös lencsét is (általában 25-30 dkg-ot szoktam). Dobok bele egy babérlevelet is. Sózom és közben felöntöm vízzel. Sűrűbbre, főzelékszerűre szeretem főzni, így inkább kevesebb vizet öntök rá, aztán később pótlom, ha szükséges. Lassú tűzön készre főzöm. Hamar megfő. Jól áll neki a csípős íz, de a csípős paprikát (chilit) mi külön keverjük bele a tányérunkban, mert a gyerekek nem szeretik a csípőset. Általában kölest párolok hozzá, néha rizst, de egyszer-kétszer előfordult, hogy házi kenyeret szeltem hozzá.

Nem szeretnék új bejegyzést nyitni a témában, ezért itt jelzem, hogy sokféleképpen lehet fűszerezni ezt az ételt. Van, hogy sárgarépát is reszelek a megpárolt hagymára. A hagymás répát 5 párolom, majd ráteszem a megmosott lencsét. Van, hogy egy kis darabka fahéjat is dobok bele és van, hogy egy kevés sűrű házi paradicsomlevet öntök hozzá a főzés végén.

Ezen a képen egy ilyen, paradicsomos változat látható. Rizzsel és lilahagyma savanyúsággal kínáltam.


1 megjegyzés: