Kétféle kölessel készült kencét készítettünk. Az egyik egy mustáros-tejfölös kölespástétom, a másik ez a körözött. A pástétom nagyon finom lett, nekem az a kedvencem. Ebben a körözöttben viszont nincs tejtermék. Ha valaki hiányolja, tehet bele tejfölt, hiszen több recept tejfölt és esetleg vajat is javasol hozzákeverni. Nekünk most elfogyott a tejföl is és a vaj is (a kölespástétomhoz kevertem az utolsó 1 dl tejfölt), úgyhogy ez a recept éppen kapóra jött. A recept a Fitt Nők blogról származik.
Hozzávalók egy kisebb, 2-3 személyes adaghoz:
- 8 dkg köles főzés előtt mérve,
- fél fej vöröshagyma (vagy lilahagyma) apróra vágva,
- só,
- bors,
- kömény,
- őrölt fűszerpaprika,
- néhány csepp citromlé,
- nálunk került bele sóval eltett darált pritaminpaprika is,
- olaj és/vagy víz, ha száraz.
1. A köles alaposan megmossuk, majd feltesszük főni annyi enyhén sós vízben, hogy kb. egy ujjnyira lepje el a kölest. Ha kész, lefedve kihűtjük.
2. A kölest összekeverjük a fűszerekkel és a citromlével. Ha száraz, akkor olívaolajat és/vagy kevés vizet öntünk hozzá, majd hűtőben érleljük másnapig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése