2017. március 19., vasárnap

Házi krémes házi tésztából (tojásmentes)

Krémest még soha nem készítettem, pedig szeretjük (mondjuk, én inkább a francia krémest kedveltem gyerekkoromban).

Most azért készítettem ilyen sütit, mert volt a mélyhűtőben egy adag disznóháj, amiből mindenképp szerettem volna sütni valamit. Négyőnknek viszont sok lenne egy teljes adag hájas sütemény, így arra gondoltam, József napra sütök hájas süteményt szilvalekvárral töltve, a tészta másik részéből pedig készítek krémest. Mindegyikből hagytam itthonra is, a nagy részét pedig elajándékoztam az ünnepeltnek.

Tisztában vagyok azzal, hogy az igazi krémes lisztből, esetleg keményítőből és tojásból készül, de sajnos kislányom tojásérzékeny, így kénytelen vagyok tojás nélkül megoldani ennek a sütinek is a kivitelezését. Sokat kutakodtam az interneten és azt találtam, hogy igen sokféleképp készítik otthon a krémest:

- van, aki keményítővel, van, aki liszttel,
- van, aki tesz bele vajat, van, aki nem,
- van, aki tojással készíti, van, aki pudingporral,
- van, aki csak tojásfehérjét tesz a krémbe, van, aki a sárgáját is,
- van, aki krémesporral,
- igazi vaníliával és/vagy vaníliás cukorral.

Az biztos, hogy tej, tojás és liszt kerül a krémbe akkor, ha valaki az "igazi" krémest szeretné készíteni. Én most a tojást a tojásérzékenység miatt prémium minőségű vaníliás pudingporral helyettesítem, amiben nagyon semmi más nincs, mint keményítő és igazi vanília. Ezen kívül tettem még hozzá további vaníliát is. Látszik is a krémben, hogy ott vannak a vaníliadarabok.

Ma hajnalban így készült ez a krémes, melynek krémje finom, rezgősre sikerült, szerencsére.




Hozzávalók:
- házi hájas tészta vagy, aki nem tud/akar ilyet készíteni, annak bolti vajas leveles tészta (kb. 45 dkg kész tésztát használtam fel), ITT található a hájas tészta készítésének leírása (előző nap állítottam össze, éjszaka a hűtőben pihent),

Hozzávalók a krémhez:
- 1 liter tej és még tettem bele kb. másfél dl vizet,
- 4 csomag prémium minőségű vaníliás pudingpor (amiben lehetőleg igazi vaníliadarabok vannak),
- egy kevés őrölt vanília vagy egy rúd vanília kikapart belseje,
- 4 evőkanál cukor (aki édesebben szereti, tegyen többet),
- 2,5 dl jól behűtött tejszín, ami legalább 33 %-os (állati). ami jó keményre felverhető,

Elkészítés:

1. A sütőt jó forróra előmelegítjük. Nekem elég gyenge a sütőm, így nálam 230 fokra kell melegíteni ilyen tésztáknál.

2. A hájas tésztát elfelezzük, vékonyra nyújtjuk (sütés előtti méret nálam: 25X35 cm).

3. Egy gáztepsi hátoldalára helyezzük az egyik kinyújtott tésztát. Villával megszúrjuk itt-ott. Készre sütjük (aranybarnára). Rácsra csúsztatjuk. Óvatosan bánjunk a kész tésztával, mert törik.

4. Megsütjük a másik lapot is, hasonlóan az előzőhöz.

5. A krémhez a 4 csomag pudingport kikeverjük kevés tejjel és a cukorral. A többi tejet és a vizet feltesszük forrni (vigyázzunk, nehogy odakozmáljon).

6. Mikor felforrt, egy keveset hozzáöntünk a cukros pudinghoz (hőkiegyenlítés), elkeverjük, majd az egészet folyamatos keverés mellett visszaöntjük a tejhez. Alacsony hőfokon, folyamatosan keverve besűrítjük, majd hűlni hagyjuk. Vigyázzunk, ne legyen csomós. Ha mégis csomós lett, gyorsan törjük át egy szűrőn.

7. Hűlés közben keverjük át többször, különben nagyon besűrűsödik és becsomósodik. Mikor már csak egy kicsit langyos vagy kihűlt teljesen, akkor mehet bele a felvert tejszín.

8. Én úgy tettem bele a tejszínt, hogy a felvert habból egy keveset belekevertem géppel a pudingos krémbe, hogy lazítsam. A maradék tejszínt már óvatosan, habverővel forgattam bele.

9. Az egyik tésztát egy tálcára tesszük, ráigazítjuk a krémet.

10. A szebbik tésztát felvágjuk ízlés szerinti kockákra (ha jól emlékszem, én 3X6 kockára vágtam) és így helyezzük a krémes tetejére. Ezzel megkönnyítjük a szeletelést. Egy-két órát áll a hűtőben és már fogyasztható is. Aki akarja, fogyasztás előtt porcukorral leszórhatja a tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése