Hozzávalók (16 cm-es formában sütöm):
- 3 dkg cukor
- 20 dkg csicsóka, tisztítva, finomra reszelve,
- vanília, de ez akár el is maradhat,
- 10 dkg dió (mogyoró, mandula vagy vegyesen), pirítva, majd darálva,
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (de lehet készíteni csak fehérlisztből vagy akár valamennyi rész fehér és valamennyi rész teljes kiőrlésű tönkölylisztből is, én általában vegyesen szoktam),
- 65 g olaj,
- 1 kiskanál szódabikarbóna, de, ha valaki nem idegenkedik a sütőportól, akkor tegyen bele fél zacskó sütőport
- fél citrom leve,
- 2 marék mazsola (esetleg előzőleg kevés rumba áztatva),
- kevés víz, amennyitől egy kenhető állagú tésztát kapunk, azaz nem lesz túl folyós, amennyitől hummusz vagy nagyon sűrű főzelék állaga lesz a tésztának,
- fahéj (ízlés szerint).
Tetejére:
- kevés krémsajt (kb. 10 dkg) vagy lecsepegtetett tejföl,
- porcukor (ízlés szerint),
- mehet egy kevés citromlé is a krémsajtba,
vagy vegánok, tejérzékenyek alternatív krémsajttal vagy porcukorral vagy cukormázzal szórhatják, kenhetik meg.
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. Először a nedves hozzávalókat keverjük össze, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat. Gyorsan dolgozzunk, mert a citromlé gyors reakcióba lép a szódabikarbónával. Nem szabad sokáig kevergetni, amint összeállt, öntsük is a formába.
3. Annyi vizet adjunk a tésztához, hogy ne legyen folyós a tészta, inkább kenhető legyen az állaga (viszont semmiképp sem száraz, mert akkor morzsálódós lesz a torta is). Hummusz vagy nagyon sűrű főzelék állagú legyen, semmiképp sem folyós.
4. A tortaformát kicsit kiolajozzuk és beleöntjük a masszát. Az előmelegített sütőben készre sütjük. 40-4 percig sütjük az előmelegített, 180 fokos sütőben.
5. Ha kihűlt, porcukorral ízesített krémsajttal vonjuk be a torta tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése