Ma felszedtük a maradék csicsókát is. Ideje volt, mert már kezdett csírázni. Ebédre ezt a levest főztem belőle. Tetejére pirítottam kenyérkockákat és sütöttem kolbászkarikákat. Meglepően finom leves lett.
Hozzávalók:
- 1 kg csicsóka,
- 2 fej vöröshagyma, pucolva, aprítva,
- 4-5 gerezd fokhagyma, pucolva, aprítva,
- 2 evőkanál zsír,
- 1 mokkáskanál sáfrányos széklice (elmaradhat, de ad egy kis színt a levesnek),
- alaplé vagy víz,
- só,
- bors,
- 1 evőkanál ecetben eltett tárkony, aprítva,
- 1 evőkanál tárkonyos ecet (amiben az ecet állt), de el is maradhat,
- 150 g tejföl.
Levesbetéthez:
- fél-1 szál szárazkolbász, vékonyra karikázva,
- 2 evőkanál zsír,
- szikkadt kenyér (lehetőleg házi, kovászos),
- friss petrezselyemzöld, aprítva.
Elkészítés:
1. A csicsókát megtisztítjuk és kockákra vágjuk.
2. A zsírt megolvasztjuk, majd megpároljuk rajta az előkészített vöröshagymát. Ha kész, mehet rá a fokhagyma is, majd a sáfrányos széklice. Keverünk rajta kettőt és hozzáöntjük a csicsókát. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük alaplével vagy vízzel.
3. Lassú tűzön puhára főzzük a csicsókát, hozzáadjuk a tejfölt, majd botmixerrel pürésítjük. Ezután adjuk hozzá a tárkonyt és a tárkonyecetet. Jól elkeverjük, egyet forr és elzárjuk a tüzet.
4. A kenyérkockát egy-két evőkanál zsíron ropogósra pirítjuk.
5. A kolbászkarikákat lassú tűzön zsírjára sütjük. Van, hogy úgy készítem a levesbetétet, hogy először zsírjára sütöm a kolbászkarikákat, majd kiszedem, ha kell, teszek még egy kis zsírt a serpenyőbe, majd beleteszem a kenyérkockákat. Mikor az is kész, akkor visszaöntöm a kolbászkarikákat is és összekeverem.
6. Tálaláskor teszünk a leves tetejére kolbászt, kenyérkockát és megszórjuk petrezselyemzölddel. Kínálhatjuk csak sült kolbászkarikákkal is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése