2017. március 30., csütörtök

Csalános palacsinta túrós töltelékkel

A recept ötlete a Vidék Íze 2017 áprilisi számából való, de a palacsintatészta a saját, jól bevált tojásmentes tésztám szerint készült (ITT olvasható a recept). Most annyit változtattam a saját recepten is, hogy tej helyett a sajtkészítésből maradt savót használtam. Finom, puha, lágy palacsintákat kaptam.



Hozzávalók a tésztához nálam, de készíthetjük a saját, jól bevált palacsintatésztánkból is, ha nem kell tojásmentes diétát tartanunk:

- 20 dkg fehér tönkölyliszt,
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (de van, hogy több teljes kiőrlésűt és kevesebb fehéret teszek bele),
- 5 dkg étkezési keményítő,
- 2 evőkanál olvasztott zsír,
- kb. 6-7 dl tej (ha ez sem elég, vízzel, szódával is pótolhatjuk), nálam most tej helyett savó,
- 1 púpos mokkáskanál szódabikarbóna,
- egy nagy marék friss, zsenge csalán,
- 1 csokor metélőhagyma, apróra vágva,
- bors (elhagyható),
- 2 evőkanál olvasztott zsír a sütéshez, a serpenyőbe.

Elkészítés:

1. A csalánt megmossuk, majd egy pillanatra forró vízbe tesszük, onnan gyorsan egy pillanatra hideg vízbe, végül kinyomkodjuk a levét és apróra vágjuk.

2. A hozzávalókból csomómentes tésztát készítünk. Ne legyen túl híg a tészta, de nem kell amerikai palacsinta sűrűségűre sem készíteni. Azonnal kisütjük. Minden negyedik-ötödik palacsinta után tegyünk egy kevés zsírt a serpenyőbe, mielőtt sütnénk a következő adagot.

Hozzávalók a töltelékhez:

- az eredeti recept 20 dkg túrót, 10 dkg mascarponét és 20 dkg juhtúrót ajánl, de nekem ezek nem voltak itthon, így én tettem bele:
- 20 dkg házi kecsketúrót, tejfölt, sót, köményt, mustárt. Tettem volna még fokhagymát is, de a gyerekek miatt ettől eltekintettem.

Megtöltjük a palacsintákat a töltelékkel és fogyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése