Végül találtam még két zacskó patisszont a mélyhűtőben, abból lett krémleves. A második fogás pedig a hétvégi maradékból, illetve a mélyhűtőben árválkodó egy zacskó brokkoliból állt össze.
Hozzávalók a tésztához (26 cm átmérőjű formához):
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
- 10 dkg vaj (nálam néha fele zsír),
- kevés tejföl, hogy a tészta összeálljon,
- csipet só.
Hozzávalók a töltelékhez:
- néhány rózsa brokkoli (nálam fagyasztott, nyáron tettem el),
- maradék sült hús (nálam most kecskehús), apróra vágva, de mehet helyette kolbász vagy szalonna vagy sonka is,
- kb. fél dl tejszín (de el is maradhat),
- kb. 4-5 nagy evőkanál tejföl (mehet több is, ha úgy látjuk),
- némi reszelt sajt (bármilyen maradék jó),
- valamilyen sós sajt (pl. feta, de nekem most juhtúróm volt), de, ha nincs el is maradhat, akkor több reszelt sajtot tegyünk bele,
- aki ehet, tehet bele egy-két enyhén felvert tojást is (lányom tojásérzékeny, így nálam ez nem kerül bele soha),
- aki ehet, tehet bele egy-két enyhén felvert tojást is (lányom tojásérzékeny, így nálam ez nem kerül bele soha),
- 1 kisebb fej vöröshagyma, aprítva,
- 1-2 gerezd fokhagyma, aprítva,
- só (kevés, mert a sajt is sós),
- bors,
- szerecsendió.
Elkészítés:
1. A tésztát készítjük el először. Ehhez a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, picit sózzuk. annyi vizet vagy tejfölt adunk hozzá, amennyivel egy jól nyújtható tésztát kapunk. Ne gyúrjuk sokáig, különben megolvad a vaj és szétomlik a megsült tészta. Ha összeállt, tegyük zacskóba és pihentessük kicsit a hűtőben, míg összeállítjuk a tölteléket.
2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
3. A töltelékhez a tejfölt, tejszínt összekeverjük. A maradék sült húst apróra daraboljuk és a tejfölhöz keverjük.
4. A brokkolit kicsit megpároljuk, majd azt is aprítjuk. Hozzákeverjük a tejfölös-tejszínes szószhoz.
5. Keverünk még hozzá aprított vöröshagymát, fokhagymát, reszelt sajtot, belemorzsoljuk a sós sajtot vagy juhtúrót, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.
6. A tésztát kinyújtjuk és a piteformába tesszük. Megszurkáljuk villával, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Elősütjük. Ez kb. 5-8 perc, de sütőfüggő. Akkor jó, ha az ujjunkat a tésztához érintve száraznak érezzük a tészta felületét. Nem kell, hogy színe legyen.
7. Az elősütött tésztára öntjük a tölteléket. Eligazítjuk, majd visszatesszük a pitét a sütőbe. Készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése