2018. június 1., péntek

Töltött krumpligombócok

Bede Anna Vegasztrománia című könyvében találtam ehhez az ételhez az ötletet. A tölteléket teljesen másképp készítettem, ahogy a könyvben szól a recept, de így is nagyon finom lett. Mivel igen rohanósak a napjaim, ezért csak átfutottam a receptet, aztán nekiláttam a saját verziónak.




Hozzávalók a gombóchoz: 
- 65 dkg krumpli (nem mértem le főzés előtt, így a főzés utáni, összetört krumpliból mértem ki 60 dkg-ot), (frissítés: 1 kg krumplit főztem második alkalommal. Nekünk, egy öt fős családnak ez a mennyiség az, ami jelenleg megfelelő),
- 4 dkg liszt (többet tettem bele, olyan 6-8 dkg-ot)
- só,
- zsiradék a sütéshez.

Hozzávalók a töltelékhez (ahogy én készítettem): 
- néhány közepes méretű sárgarépa, finomra reszelve,
- egy nagy maréknyi zsenge, friss borsó,
- 1 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- zsiradék.

Hozzávaló a töltelékhez, ahogy a könyvben szerepel: 
- 1 vöröshagyma,
- 2 sárgarépa,
- 1 piros chili paprika magtalanítva,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 2 cm gyömbér meghámozva,
- 12 dkg zöldbab, tisztítva, kis darabokra vágva,
- 1 evőkanál olívaolaj,
- 1 teáskanál őrölt római kömény,
- 1 csipet fahéj,
- 2 evőkanál koriander, aprítva,
. fél lime leve.

Új változat: medvehagymás-csalános töltelék: 
- szedtem egy nagyobb tál medvehagymát és csalánt vegyesen. Egy nagy edényben 3 dkg vajat olvasztottam. Az apróra vágott csalánt rátettem. Megpároltam. Ezután ment rá az apróra vágott medvehagyma is. Ezzel is pároltam egy kicsit, de már nem sokáig. Sóztam, borsoztam. Sót csak módjával tettem bele, mert morzsoltam rá feta sajtot is. Egy nagy evőkanál krémsajtot is kevertem hozzá, valamint egy evőkanál búzadarát, mert féltem, hogy eláztatja a töltelék a tésztát. Fűszereztem egy kis BioBerta saláta fűszerkeverékkel.

Ehhez, a medvehagymás-csalános változathoz krémsajtos-feta sajtos-joghurtos öntetet készítettem, amibe kevertem friss snidlinget és petrezselymet is.




Elkészítés:

1. A krumplit héjában megfőzzük, majd mikor kész, meghámozzuk és áttörjük krumplinyomóval. Hűlni hagyjuk. (Melegen nem szabad a lisztet hozzágyúrni.)

2. Amíg fő a krumpli, elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés zsiradékon megpároljuk. Ezután rádobjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, végül a finomra reszelt répát. Felöntjük kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt szinte puhára pároljuk. Ha szükséges, menet közben pótoljuk a vizet. Mikor majdnem kész, mehet bele a zsenge borsó is. Készre pároljuk, víz ne maradjon alatta.

3. A krumplit összegyúrjuk a liszttel és egy kis sóval. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. Ne legyen kemény, mert akkor a végeredmény is kemény lesz. Éppen annyi liszt menjen bele, amennyivel már kezelhető lesz a tészta. A nyújtófát alaposan, ha kell többször lisztezzük. Kinyújtjuk a tésztát viszonylag vékonyra, majd kiszaggatjuk (pl. fánkszaggatóval, de egy közepes pohár is megteszi).

4. A körök felére halmozzuk a tölteléket, majd mindegyikre helyezünk egy-egy üres korongot. Kezünkbe vesszük, a széleit körben összenyomkodjuk.

5. Egy nagy serpenyőben zsiradékot forrósítunk (1 evőkanálnyi elég lesz, mert úgyis beszívja az összes zsírt, nem szeretem a nagyon zsíros ételeket). Belehelyezzük a gombócokat. A könyv 3-3 perc sütési időt ír oldalanként, de én ezt nem mértem. Alacsonyabb tűzön sütöttem, hogy azért mindenhol jól átsüljenek a gombócok (valahol láttam, hogy le is takarják egy fedővel a serpenyőt, míg sül a gombóc, ezért én is így tettem második alkalommal). A könyv szerint az első oldal sütésekor vigyázni kell, mert könnyen szétesnek a gombócok, nálam ilyenről szó sem volt, szépen egyben maradtak.

6. El tudnám képzelni valamilyen tejfölös öntettel, de én most frissen szedett zsenge cukkiniből készítettem hozzá salátát, amit saját készítésű (kecske)feta sajttal és petrezselyemzölddel szórtam meg.

7. Szerintem frissen az igazi.

3 megjegyzés:

  1. Hivatkozva rád, megosztottam a blogunkban! Isteni volt! Köszönjük! Jó ez a Bede Anna-könyv? Érdemes megvenni?
    https://evkerekreceptek.blogspot.com/2018/06/toltott-krumpligomboc.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nagyon tetszik. A diósültje pl. nagy kedvenc. Fenn van a blogomon is, nézd meg. :)

      Törlés
  2. Egyébként pedig örülök, hogy ízlett a krumpligombóc. :) Köszönöm szépen a visszajelzést! :)

    VálaszTörlés