Ez egy török édesség, amit korábban egy közösségi oldal főzős csoportjában nagyon sokan elkészítettek. Én nem próbáltam ki akkor, mert valamiért azt gondoltam, hogy nem lehet túl finom ez a desszert. A pudingot egyébként sem kedvelem, így aztán el is felejtkeztem róla. Nemrég valahol újra belefutottam ebbe a receptbe. Mivel sok tej volt itthon, amit szerettem volna most már felhasználni, gondoltam, itt a vissza nem térő alkalom, próbáljuk ki. A siker elsöprő volt, ami a családot illeti. Nem jellemző rám, hogy hétköznap édességet készítsek a családomnak, de kivételesen engedtem a nyomásnak és 2 nap múlva újra elkészítettem. Mindkétszer szinte harcok folytak azért, hogy ki ehet még egy tekercset és kié lesz az utolsó tekercs.
A süteménynek nem pont így kell kinéznie, ahogy az enyém (nálam jócskán kibuggyan az oldalán a tejszín, míg az eredeti receptekhez csatolt képeken szépen látszik a csigavonal, ahogy tekeredik a "tészta"). Több tejszínt tettem bele, mint kellett volna, de itt, nálunk, a tejszínnek nagy szerepe van, mert a gyerekek imádják, így nem szerettem volna csökkenteni az adagon.
Azt még el kell mondjam, nekem nagy nehézséget okozott mindkétszer a tészta feltekerése, ugyanis hajlamos volt törni. Éppen ezért azt javaslom, ha vendégeknek készítenénk, előtte tegyünk egy főpróbát, készítsünk el egy próbaadagot a családnak, hogy kitapasztaljuk, hogyan kell bánni a tésztával. Egyébként nagyon finom, kellemesen csalódtam, könnyű desszert, ami "eteti" magát. Az biztos, hogy fogok még kísérletezni vele, mert az elmúlt időszak egyik legnépszerűbb desszertje volt náluk.
Hozzávalók a pudinghoz (ez lesz a "tészta"):
- 1 liter tej,
- cukor (eredeti recept szerint 15 dkg, nálam csak 4-5 dkg),
- 10 dkg étkezési keményítő,
- 7 dkg liszt,
- 3 dkg kakaópor,
- vaníliakivonat/ őrlemény,/vanília kikapart belseje, kinek mi van otthon,
- vaj (némely recept 5 dkg-ot, míg más 10 dkg-ot ír, én mindkettőt kipróbáltam, így is-úgy is jó, de talán több vajjal finomabb, krémesebb volt),
- van recept, ami szerint kerül bele 10 dkg étcsoki is akkor, amikor a vajat teszi a pudingba, de én étcsokival még nem próbáltam,
- 20 dkg kókuszreszelék (felesleges ennyi, nem vesz fel ennyi kókuszt a tészta, másodszor már kevesebbet használtam).
Hozzávalók a krémhez:
- 2 dl tejszín (nálam 2,5 dl, mert a gyerekek szeretik, ha sok benne a tejszín, de van, aki csak 1,5 dl-t tesz bele),
- porcukor ízlés szerint.
Elkészítés:
1. Egy nagy gáztepsibe szórjuk és egyenletesen elosztjuk benne a kókuszreszeléket. Eredetileg 20 dkg kókuszt írnak a receptek, de szerintem ez sok, ennyit nem vesz fel a puding. Másodszorra már kevesebbet, 10-15 dkg-ot használtam csak. (Igaz, gáztepsi és gáztepsi között is van különbség, egy ideje tudom, ugyanis van két tűzhelyem, mindegyik 60 cm széles, de az egyiknek jóval kisebb a sütőtere és így a tepsije is. Én ehhez a recepthez a kisebb gáztepsit használtam, de legközelebb kipróbálom a nagyobbal is.)
2. A kakaóport, a cukrot, a lisztet és a keményítőt csomómentesen (!) kikeverjük 3 dl tejjel. A maradék tejet feltesszük forrni a vaníliával (vigyázzunk, nehogy odakapjon, odaégjen az edény aljára a tej).
3. Mikor felforrt a tej, valamennyit hozzáöntünk a kakaós tejhez, gyorsan átkeverjük, majd az egészet, folyamatos keverés mellett visszaöntjük a felforralt tejhez.
4. Lassú tűzön, állandó keverés mellett besűrítjük a pudingot.
5. Ha kész, elzárjuk a tüzet és hozzákeverjük a vajat is.
6. Ezt a kakaós pudingot ráöntjük a kókuszreszelékre (ne egy helyre öntsük, hanem öntsünk belőle mindenhova), majd gyorsan eligazgatjuk, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen (hamar "köt" a puding, ezért kell igyekezni). Kihűtjük (van, aki hűtőben pihenteti 1 órát).
7. Ha kihűlt, felverjük a tejszínt a porcukorral (én tettem bele egy negyed zacskó habfixálót is, biztos, ami biztos, mivel nem növényi tejszínt használok) és rákenjük a kihűlt pudingra.
8. Most jön a neheze, a feltekerés. Késsel felcsíkozzuk a tésztát. Rengeteg videot megnéztem, volt, ahol csak 8 részre, volt, ahol 10-12 csíkra osztották fel a süteményt. Szerintem szerencsésebb, ha több részre vágjuk. (A puding felcsíkozása úgy néz ki, hogy a hosszabbik oldallal párhuzamosan a tésztát félbe vágjuk, majd erre merőlegesen, azaz a rövidebb oldallal párhuzamosan felcsíkozzuk a sütit, mint pl. itt is látható, 5 perc 10 másodperctől kezdődően: https://www.youtube.com/watch?v=lNnJ2Ga6Rz0 ).
9. Feltekerjük (óvatosan) az első tekercset. Esetleg egy tortalapátot is használhatunk, azzal segítve a felcsavarást és a tányérra helyezést. Ha tudjuk, felcsavarás után még meg lehet hempergetni a kókuszreszelékben, ha nem, mert mondjuk túl lágy vagy nagyon törik a puding, akkor majd a tányéron megszórjuk még egy kis kókuszreszelékkel a tetejét és az oldalát. Fogyasztásig hűtőben tároljuk, de rögtön is fogyasztható.
Rengeteg videót található az interneten, én is csatolok egyet (Sultan sarmasi a süti neve, ezt kell beírni és rengeteg találat feljön majd), itt tekinthető meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése