2018. október 26., péntek

Lencsefasírt

Húsmentes, olcsó, gyors ebéd. Mi most rizzsel ettük, mert nem volt itthon más köretnek való. Húst kedvelő férjem és válogatós kisfiam örömmel és jóízűen fogyasztották.





Hozzávalók: 
- 25 dkg lencse,
- fokhagyma ízlés szerint (nálam 3 gerezd), apróra vágva,
- 1 fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva,
- só,
- bors,
- fél kiskanál pirospaprika,
- kömény,
- zsemlemorzsa,
- aprított petrezselyemzöld,
- a tojásos változathoz 1 tojás,
- zsiradék a sütéshez.

Egy másik fűszerezés készült következő alkalommal:
- olaszos fűszerkeverék (
- nem tettem bele köményt, pirospaprikát és külön fokhagymát sem, mert volt a fűszerkeverékben.

Elkészítés:

1. A lencsét átválogatjuk, majd megmossuk, végül vízzel felengedjük és puhára főzzük. Víz ne maradjon alatta, főzzük el teljesen róla a vizet. Ha kész, villával törjük szét, de botmixerrel is végezhetjük ezt, ha nem szeretnénk rusztikusra hagyni a masszát (én botmixerrel törtem össze, de nem teljesen simára, hagytam kissé darabosra). Hagyjuk hűlni.

2. Fűszerezzük aprított fokhagymával, sóval, borssal, köménnyel, vöröshagymával, pirospaprikával, aprított petrezselyemzölddel.

3. Aki eszik tojást, azt is keverje a masszába, végül annyi zsemlemorzsát adjunk hozzá, amennyitől egy jól formázható anyagot kapunk.

4. Fasírtokat formázunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk őket.

5. A tojásmentes változatot néhány kanálnyi olajon sütöttem csak ki (egy nagy serpenyőben, de lehetett volna sütőben is, csak az hosszadalmasabb lett volna), a tojásos változatot forró, bő zsiradékban. Most rizst főztem hozzá (de gyakran fogyasztjuk kölessel is az ilyen zöldségfasírtokat), de bármilyen köret illik mellé, valamint sok friss zöldség, saláta.

Tipp: szinte bármilyen zöldségből lehet "fasírtot" készíteni és itt szeretném ajánlani a diósültet is (recept itt), mely kiváló húsmentes feltét.

1 megjegyzés: