2018. október 28., vasárnap

Fügés-sütőtökös pite

Kedvelem a sós pitéket. A blogon számtalan változata megtalálható már, de igazából, szerintem, recept sem kell hozzá, mert éppen az a jó a sós pitében, hogy bármit belesüthetünk: maradék zöldségeket, sajtokat, húsféléket, kinek, mi van otthon, ki mit szeret. Jól szállíthatók, nem szükséges evőeszköz a fogyasztásukhoz és hidegen, melegen egyaránt finomak, másnap is élvezhetők.



Hozzávalók a tésztához: 
- 20 dkg liszt (nálam mindig teljes kiőrlésű tönkölyliszt),
- 10 dkg vaj,
- aki szeretne, tegyen bele 1 tojást, én nem szoktam,
- kevés só,
- annyi víz (vagy tejföl/joghurt), amennyitől egy nem ragacsos, de nem is száraz, töredező, hanem egy jól nyújtható tésztát kapunk.

Hozzávalók a töltelékhez (szabadon variálható, ami éppen van otthon, abból tegyünk bele): 
- 20 dkg krémsajt,
- 10 dkg feta jellegű sajt,
- 10-15 dkg ricotta (orda),
- 10 dkg natúr joghurt a krém lazításához (helyette lehet tejfölt, tejszínt, tojást)
- 16 dkg sütőtök (előző nap sütöttem, abból maradt, azt kockáztam fel),
- só,
- néhány szem füge (nálam saját aszalású fügeszeletek, de a friss is jó lesz),
- 6-8 zsályalevél, finomra aprítva,
- egy kevés friss bazsalikomlevél, finomra aprítva (elhagyható)

Elkészítés: 

1. A krémsajtot, a feta sajtot, a ricottát és a joghurtot kikeverjük. Ha nincs otthon egyik vagy másik, lehet helyettesíteni pl. tejföllel, tejszínnel, reszelt sajttal és tojást is keverhetünk a krémbe (lányom tojásallergiás, ezért én kerülöm a tojást). Ízesítjük sóval, aprított zöldfűszerekkel.

2. A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval, majd a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal. Ezután annyi folyadékot (vagy tejfölt) adunk hozzá, amennyitől jól nyújtható, nem száraz és nem is ragacsos tésztát kapunk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg túlságosan a kezünk melegétől. Egy zacskóba tesszük a tésztagombócot és hűtőben pihentetjük egy órát, de lehet egy éjszakát is.

3. A pihentetett tésztát kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Tetejét megszurkáljuk és 180-200 fokra előmelegített sütőben elősütjük (nem kell, hogy színe legyen, félig megsütjük).

4. A felkockázott sütőtököt nagyon óvatosan belekeverjük a krémbe (igyekezzünk, hogy ne törjük szét a tököt). A krémet az elősütött tésztára kanalazzuk, elegyengetjük. A tetejére helyezzük a felszeletelt fügét (kicsit nyomkodjuk a krémbe). Mehet a sütőbe és készre sütjük (180 fokon).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése