Kis kihagyás után újra készítek tejtermékeket (sajtot, joghurtot, túrót) a családnak. Ha sajtkészítés, akkor szinte mindig készül orda, azaz más néven ricotta is. Ennek a sajtféleségnek a jótékony hatásairól korábban már többször is írtam, például ITT. Sokoldalúan felhasználható az orda kezdve a hagyományos kapros ordás palacsintától az olasz tésztákig, desszertekig, de a legtöbb esetben tehetjük bármibe, amibe egyébként túrót tennénk (zárójelben megjegyzem, hogy azért a két termék nem ugyanolyan, mert egyrészt a készítésük teljesen más, de az ízük is eltérő, a ricotta édeskés, a túró savanykás). Én a hétvégén két süteményt készítettem ricottából. Ezt az olasz aprósüteményt és egy fahéjas-sütőtökös süteményt, melyet egy másik bejegyzésben mutatok majd.
Ez a sütemény puha, könnyű és többféle ízben is elkészíthető. Én most kezeletlen narancshéjat reszelte a sütibe és daraboltam egy kis étcsokit is bele. Egy részére került narancshéjas cukormáz, míg nagy része natúr maradt. Készíthetjük citromosan vagy akár fűszeresen is, a tetejét lehet díszíteni például olvasztott étcsokival is. A cukormázat egyébként apró színes cukorral szokták megszórni, de mivel én nem kedvelem az ilyesmit, a felét megszórtam mákkal, a többi maradt üresen.
Hozzávalók egy kisebb adaghoz:
- 22 dkg liszt,
- cukor ízlés szerint (nálam 3 dkg, aki édesebben szereti a sütiket, tegyen bele többet),
- 1 tojás (én nem tettem bele),
- vaníliakivonat vagy vaníliaőrlemény,
- 21 dkg ricotta,
- 1 púposabb mokkáskanál szódabikarbóna,
- 11 dkg puha vaj,
- 5-6 kiskanál natúr joghurtot is kevertem a tésztába, mert nem használok tojást,
- ízesítés nálam: kezeletlen narancs héja és nagyon apróra tört étcsoki (3 dkg), de lehet citromosan is ízesíteni, vagy fűszeresen (pl. ánizs),
- tetejére: cukormáz vagy étcsoki vagy hagyjuk natúr (lásd 6. és 7. pont).
Elkészítés:
1. A puha vajat kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a vaníliát is. Én az átlagnál kevesebb cukrot használok, így aki jobban szereti a nagyon édes sütiket, tegyen a tésztába több cukrot (habár, a tetejére megy még a cukormáz, így az is édesíteni fog jócskán). A lényeg, hogy a vaj és a cukor legyen kikeverve alaposan, jó habosra, levegősre!
2. Ezután mehet bele a tojás is (aki használ, én nem tettem, mert lányom tojásallergiás), majd a ricotta. Jól kihabosítjuk ezekkel is. Én joghurtot tettem tojás helyett, azzal hígítottam a tésztát.
3. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, és a kihabosított vajas ricottához keverjük. A tészta állaga nem folyós, de nem is kemény, hanem lágy, ragacsos. Láttam olyan videót, ahol csak két kanál segítségével tudták megformázni a golyókat, vagy olyat is, ahol fagyis kanállal adagolták ki a tepsire a golyókat (lágy a massza, de a tepsin tartja a gömb formát). Én nedves kézzel formáztam meg a sütit. Itt található példának egy video, ahogy kanalazza a tésztát (5:35-nél indul).
4. A legvégén keverjük hozzá a narancshéjat és az étcsokit.
5. A tésztából kb. nagyobb főtt tojássárga nagyságú golyókat formázunk (vagy ízlés szerinti méretűt, a videókon nagyobb volt, nekem a kicsik jobban tetszenek, gyerekkézbe valóbbak) és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket (vagy kizsírozott-lisztezett tepsire). Hagyjunk annyi távolságot, hogy kicsit nőni, esetleg terülni tudjanak a golyók, de túlzottan azért nem fognak megnőni.
6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10-12 perc alatt sülnek meg, de ez sütőfüggő és sütiméretfüggő is. Akkor van kész, ha az alja már barnul (a tetejének nem kell színesedni). Rácsra szedjük, kihűtjük (!), majd bevonjuk cukormázzal vagy olvasztott csokival becsíkozzuk a tetejét vagy natúr hagyjuk (így a legegészségesebb, de a legkevésbé mutatós). A cukormázat megszórhatjuk apró színes cukorkákkal is (én mákkal szórtam meg, mert a mák, igaz, kevésbé mutatós, de természetesebb és egészségesebb, így én kerülöm a színes cukorkákat).
7. Cukormáz: porcukrot kikevertem annyi tejjel (nagyon kevés kell, szinte cseppenként adagoljuk), hogy egy sűrű, sűrűn folyó, de jól kenhető masszát kapjak és adtam hozzá reszelt narancshéjat is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése