2018. október 4., csütörtök

Cukkinis krém, kenyérre

Nyáron könnyen vagyunk, saját kecskéink tejéből készíthetek túrót, krémsajtot, friss és érlelt sajtokat, lágysajtokat, joghurtot. A kert tele van olyankor uborkával, paradicsommal. Most, hogy már elapasztottuk a kecskéket, kifogyott a sajtraktárunk és a kertben is egyre kevesebb a zöldség. Felvágottat nem fogyasztunk, csak akkor, ha én készítek, kolbászt, szalámit, szalonnát pedig minden nap nem eszik az ember, mert az nem lenne túl egészséges. Mit lehet hát tenni a kenyérre, ha már unjuk, hogy minden nap ugyanazt kenjük, esszük? Jött az ötlet, készítsek többféle zöldségkrémet. Nagyon népszerű volt az ötlet, így ezentúl minden héten készítek valamilyet: cukkiniből, padlizsánból, babból, vöröslencséből, borsóból, sütőtökből, batátából, spenótból, csalánból, csicsókából vagy abból, ami éppen van. És persze édes kencéket is készíthetünk, például olajos magvakat krémesre őrlünk az aprítóban, azt ízesítjük egy kicsit, ha kell, és kenhetjük is kenyérre, kekszre.

Ez most egy nagyon egyszerű recept. A krém igen finom, enyhén édeskés. Lehet persze dúsítani ezzel-azzal, de én most csak egyszerűen megszórtam különféle pirított magvakkal. Lehet tenni bele majonézt, mustárt, vagy ízesíteni friss zöldfűszerekkel, pirospaprikával, esetleg paradicsomosan készíteni vagy más zöldségekkel keverni (pl. zöldborsóval, padlizsánnal).





Hozzávalók:
- egy közepes-nagyobb cukkinit használtam,
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- néhány gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- kevés zsiradék a hagyma párolásához.

Elkészítés: 

1. A cukkinit kisebb kockákra vágjuk, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk.

2. Egy nagy átmérőjű lapos edénybe (lehetőleg valamilyen tapadásmentes edény legyen) teszünk egy kevés zsiradékot, abban megpároljuk a vöröshagymát. Ezután rátesszük a fokhagymát, majd a cukkinit is. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Lefedjük. Alacsony lángon pároljuk, közben kevergetjük. Nehogy odaégjen, figyeljük. Esetleg nagyon pici víz mehet alá, de én nem szoktam, saját levében megpárolódik a cukkini.

3. Addig pároljuk, míg igen jól megpuhul a cukkini, azaz kissé szét is főhet. Ezután áttesszük egy magasabb falú edénybe, amiben botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha kell, ízesítjük még sóval, borssal.

4. Nagyon jól illet hozzá a rászórt pirított vegyes magkeverék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése