Hozzávalók:
- 24 dkg köles vagy rizs (nálam köles, amit előzőleg 1-2 órára beáztattam, majd alaposan átmostam, hogy ne legyen keserű),
- 1-2 nagy sárgarépa,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 zeller,
- 1-2 fehérrépa (nálam ez most kimaradt),
- petrezselyemzöld,
- 1 tojás,
- néhány dkg vaj,
- 3 evőkanál tejföl,
- 1 citrom reszelt héja (én nem tettem bele, de biztos illik hozzá),
- 1 evőkanál lisztet is ír a recept, de én nem tettem bele.
- láttam már olyan receptet is, mely magyarosan ízesítette a "fasírtot".
Elkészítés:
1. Ahogy feljebb is írtam, a kölest előzőleg beáztattam és utána nagyon alaposan átmostam. Ha nem mossuk meg rendesen a kölest, sajnos kesernyés íze lesz a kész ételnek. Az előkészített kölesből köleskását főztem (sóztam is). Nem pörgősre készítettem, hanem jól szétfőztem a kölest. Hagytam kihűlni.
2. Közben a zöldségeket durvára reszeltem, a hagymát apróra vágtam. Kis vajon a hagymát megpároltam erre mentek az előkészített zöldségek. Sóztam, borsoztam. Mikor elkészült, azaz megpuhultak a zöldségek (fedő alatt, lassú tűzön párolva, ha szükséges, pici vizet aláöntve), krumplitörővel kicsit áttörtem.
3. A kihűlt köleshez kevertem a megpárolt, áttört zöldségeket és az aprított petrezselymet. Mivel időközben a a köleskásám összeállt, a krumplitörővel ezt is fellazítottam. Ütöttem még bele egy tojást is. Az egészet jól átkevertem.
4. Egy tapadásmentes, kicsi kalácsformát kivajaztam. Ebbe simítottam a masszát. Jól lenyomkodtam. Tetején eligazítottam a tejfölt és 190-200 fokos sütőben készre sütöttem. Akkor nyilvánítottam késznek, mikor pirulni kezdett a tejföl. Ha hűl, könnyebb szeletelni. Zöldségekkel, salátával, főzelékkel kínáljuk. Az eredeti recept barnamártást ajánl hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése