2020. szeptember 17., csütörtök

Egyben sült kölesfasírt

Egyik nap már végképp nem tudtam, mit főzzek, ami gyorsan elkészül, nem kell sokat mellette állnom és zöldséget is tartalmaz, valamint húsmentes. Végül az utolsó pillanatban rátaláltam erre az ötletre. 




Hozzávalók: 
- 24 dkg köles vagy rizs (nálam köles, amit előzőleg 1-2 órára beáztattam, majd alaposan átmostam, hogy ne legyen keserű),
- 1-2 nagy sárgarépa,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 zeller,
- 1-2 fehérrépa (nálam ez most kimaradt),
- petrezselyemzöld,
- 1 tojás,
- néhány dkg vaj,
- 3 evőkanál tejföl,
- 1 citrom reszelt héja (én nem tettem bele, de biztos illik hozzá),
- 1 evőkanál lisztet is ír a recept, de én nem tettem bele. 

- láttam már olyan receptet is, mely magyarosan ízesítette a "fasírtot". 

Elkészítés: 

1. Ahogy feljebb is írtam, a kölest előzőleg beáztattam és utána nagyon alaposan átmostam. Ha nem mossuk meg rendesen a kölest, sajnos kesernyés íze lesz a kész ételnek. Az előkészített kölesből köleskását főztem (sóztam is). Nem pörgősre készítettem, hanem jól szétfőztem a kölest. Hagytam kihűlni. 

2. Közben a zöldségeket durvára reszeltem, a hagymát apróra vágtam. Kis vajon a hagymát megpároltam erre mentek az előkészített zöldségek. Sóztam, borsoztam. Mikor elkészült, azaz megpuhultak a zöldségek (fedő alatt, lassú tűzön párolva, ha szükséges, pici vizet aláöntve), krumplitörővel kicsit áttörtem. 

3. A kihűlt köleshez kevertem a megpárolt, áttört zöldségeket és az aprított petrezselymet. Mivel időközben a a köleskásám összeállt, a krumplitörővel ezt is fellazítottam. Ütöttem még bele egy tojást is. Az egészet jól átkevertem. 

4. Egy tapadásmentes, kicsi kalácsformát kivajaztam. Ebbe simítottam a masszát. Jól lenyomkodtam. Tetején eligazítottam a tejfölt és 190-200 fokos sütőben készre sütöttem. Akkor nyilvánítottam késznek, mikor pirulni kezdett a tejföl. Ha hűl, könnyebb szeletelni. Zöldségekkel, salátával, főzelékkel kínáljuk. Az eredeti recept barnamártást ajánl hozzá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése