A receptet Mézeskalácskonyhánál találtam. Van már egy krumpligombócos leves a gyűjteményemben (ír gombócleves néven), de mondhatom, ez is hasonlóan jó recept. Sőt, a krumpligombóc finomabb, puhább, könnyebb lett most, mert kevesebb lisztet ír a recept, így legközelebb így készítem majd a krumpligombócot minden levesbe.
Hozzávalók a leveshez:
- csirkeszárny (nekem most csak 4 db volt, de lehet többet is használni),
- répa,
- fehérrépa,
- pasztinák (eredetileg nem szerepelt a leírásban),
- karalábé (eredetileg nem szerepelt a leírásban),
- 1 fej vöröshagyma,
- zsiradék (nálam vaj),
- 2 dl tejföl (nálam több),
- 1 evőkanál liszt,
- só,
- bors,
- petrezselyemzöld,
- 1-2 szál zellerlevél (elhagyható),
- citromlé (elhagyható).
Hozzávalók a krumpligombóchoz:
- 30 dkg krumpli,
- 3 púposabb evőkanál liszt,
- 1 tojás,
- só,
- petrezselyemzöld.
Elkészítés:
1. A krumplit héjában feltesszük főni, ha megfőtt, meghámozzuk és még melegen krumplinyomón áttörjük.
2. A csirkeszárnyakat a forgónál kettévágjuk.
3. A hagymát apróra vágjuk. A zsiradékot felmelegítjük és a hagymát megpároljuk benne.
4. Ezután beletesszük a csirkeszárnyakat, átforgatjuk, kicsit átpirítjuk rajta a húst.
5. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön főzzük kb. fél órát. Addig a zöldségeket gyorsan összevágjuk.
6. A feldarabolt zöldségeket is beledobjuk a levesbe, néhány szál petrezselyemzölddel együtt. Én tettem bele 2 kisebb szál zellerlevelet is.
7. Amikor minden megfőtt a levesben, a tejfölt összekeverjük a liszttel (csomómentes legyen). A levesből merünk hozzá egy evőkanálnyi adagot, jól kikeverjük és az egészet visszaöntjük a levesbe. Felforraljuk.
8. Az áttört krumplit összegyúrjuk a liszttel, a tojással és a sóval, valamint apróra vágott petrezselyemzölddel.
9. Kicsi, diónyi gombócokat formázunk a masszából és a levesbe tesszük azokat.
10. Amikor a gombócok is megfőttek, elzárjuk a tűzet, megszórjuk a levest apróra vágott petrezselyemzölddel.
11. Aki szeretné, citromlével savanyíthatja a levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése