Hugh-Fearnley-Whittingstall, River Cottage Veg Every Day! című könyvében találtam ezt az izgalmas ötletet. A kecskesajt nagyon illik a fűszeres sütőtökhöz. Mi répás káposztasalátát tettünk bele, de bármilyen zöldséggel, salátával finom lesz. A család férfitagja készített hozzá még egy kis tejfölös-csípőspaprikás öntetet is, amit megbolondított a magmajonézemmel.
Hozzávalók:
- 500 g sütőtök (lehet több is és akkor felhasználhatjuk melegszendvicsekhez, levesekhez a maradékot),
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 kakukkfűág, leveleire szedve,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 4-6 pita vagy laposkenyér, amit aztán fel lehet tekerni,
- lilahagyma,
- 1 piros chilipaprika (elhagyható),
- 5-10 dkg keményebb kecskesajt,
- só,
- bors,
- salátalevelek, saláták (nálunk répás káposztasaláta),
- esetleg joghurtos, tejfölös vagy más öntet, ha valaki kívánja.
Elkészítés:
1. A sütőtököt meghámozzuk, magját kiszedjük, apró kockákra vágjuk.
2. Egy tepsibe 2 evőkanál olajat öntünk, beletesszük a feldarabolt sütőtököt, a hámozatlan, de enyhén összenyomott fokhagymagerezdeket, a kakukkfűleveleket. Bőven sózzuk, borsozzuk. Jól összekeverjük. 190-200 fokos sütőben addig sütjük, míg a tök puha lesz és egy kicsit karamellizálódik.
3. A pitákat megtöltjük ízlés szerinti sorrendben és mennyiségben apró kockára vágott kecskesajttal, fűszeres sült sütőtökkel, apróra vágott lilahagymával, salátával, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, megszórjuk chilivel és meglocsoljuk kevés olívaolajjal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése