A recept Váncsa István Ezeregy recept című könyvéből való. Eredeti neve farsangi káposzta, azonban mi karácsonyra készítettük el ezt a nagyon finom, ízletes ételt. A receptben nem szerepel, de mi cserépedényben, az étellel együtt sült zsemlével fogyasztottuk.
Hozzávalók a káposztához:
- sertéskaraj vagy tarja (eredetileg csontos, nálunk csontozott), szeletelve (nem kell túl vékonyra szeletelni),
- 1-1,5 kg savanyú káposzta, mikor még nincs szezonja, akkor kovászolt káposzta,
- 2 nagy fej vöröshagyma,
- bors,
- borókabogyó,
- 2-3 birsalma,
- néhány gerezd fokhagyma,
- egy nagy pohár fehérbor,
- füstölt kolbász,
- füstölt, húsosabb szalonna.
Hozzávalók a zsemléhez/kelt gombóchoz:
- 50 dkg liszt,
- 3 dkg élesztő,
- 1,5-2 dl víz,
- 1 kiskanál só,
- egy-két csipet cukor,
- (van, aki 1 tojást is tesz bele).
Elkészítés:
1. A szalonnát felkockázzuk vagy szeletekre vágjuk és beirdaljuk, majd szép világosra sütjük és kiszedjük a zsírjából.
2. A zsírban mindkét oldalán pirosra sütjük a karaj- vagy tarjaszeleteket. Ezt is kiszedjük.
3. A zsírban végül megpirítunk két nagy fej, apróra vágott hagymát.
4. A savanyú káposzta felét lerakjuk egy jénai, öntöttvas vagy cserépedény aljába. Megszórjuk borssal, rádobunk néhány borókabogyót, a felszeletelt birsalmát, majd szalonna, hagyma, hús és néhány gerezd fokhagyma következik. Tetejére a káposzta másik fele kerül, végül az egészet leöntjük egy nagy pohár borral. Mivel én kizárólag házilag savanyított káposztát használok, ezért én nem mosom ki a káposztát, mert nem túl sós.
5. Alacsony hőfokon kb.4 órát sütjük, pároljuk. Nálam 130-150 fokon sült. A cserépedényt sütés előtt áztassuk vízben, legalább 30 percen át és minden cserépedény esetén hideg sütőben kezdjük a sütést.
6. A sütés vége fele bedagasztjuk a kelt gombóc tésztáját.
7. 4 óra sütés után beleteszünk az edénybe nem csípős füstölt kolbászt és még egy órát sütjük. A kolbászt vastag karikára vagy 3 cm-es darabokra vágjuk. Nekem jobban tetszik a vastagabb karikás megoldás.
A gombóc készítése:
1. Az élesztőt feloldjuk langyos vízben, amibe egy pici cukrot is teszünk.
2. A lisztet tálba rakjuk, beleöntjük a vízben feloldott élesztőt, ízlés szerint sózzuk és kidagasztjuk a tésztát. A kalácstésztánál kicsit keményebb tésztát kapunk. Konyharuhával betakarva meleg helyen megkelesztjük.
3. Ha megkelt, átgyúrjuk a tésztát és öklömnyi darabokra szedjük, szép gombócokat formálunk belőlük.
4. A káposzta tetejére kis fészkeket igazítunk egy villa segítségével és azokba öltetjük bele a tésztagombócokat.
5. Lefedjük az edényt, visszatesszük a sütőbe és 20 percig semmiképp nem vesszük le a fedelet, különben összeesik a gombóc. A gombócok a gőzben duplájára dagadnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése