2014. január 24., péntek

Cserépedényben sült káposzta, benne sült zsemlékkel (kelt gombóccal)

A recept Váncsa István Ezeregy recept című könyvéből való. Eredeti neve farsangi káposzta, azonban mi karácsonyra készítettük el ezt a nagyon finom, ízletes ételt. A receptben nem szerepel, de mi cserépedényben, az étellel együtt sült zsemlével fogyasztottuk.




Hozzávalók a káposztához: 

- sertéskaraj vagy tarja (eredetileg csontos, nálunk csontozott), szeletelve (nem kell túl vékonyra szeletelni),
- 1-1,5 kg savanyú káposzta, mikor még nincs szezonja, akkor kovászolt káposzta,
- 2 nagy fej vöröshagyma,
- bors,
- borókabogyó,
- 2-3 birsalma,
- néhány gerezd fokhagyma,
- egy nagy pohár fehérbor,
- füstölt kolbász,
- füstölt, húsosabb szalonna.

Hozzávalók a zsemléhez/kelt gombóchoz: 

- 50 dkg liszt,
- 3 dkg élesztő,
- 1,5-2 dl víz,
- 1 kiskanál só,
- egy-két csipet cukor,
- (van, aki 1 tojást is tesz bele).

Elkészítés: 

1. A szalonnát felkockázzuk vagy szeletekre vágjuk és beirdaljuk, majd szép világosra sütjük és kiszedjük a zsírjából.

2. A zsírban mindkét oldalán pirosra sütjük a karaj- vagy tarjaszeleteket. Ezt is kiszedjük.

3. A zsírban végül megpirítunk két nagy fej, apróra vágott hagymát.

4. A savanyú káposzta felét lerakjuk egy jénai, öntöttvas vagy cserépedény aljába. Megszórjuk borssal, rádobunk néhány borókabogyót, a felszeletelt birsalmát, majd szalonna, hagyma, hús és néhány gerezd fokhagyma következik. Tetejére a káposzta másik fele kerül, végül az egészet leöntjük egy nagy pohár borral. Mivel én kizárólag házilag savanyított káposztát használok, ezért én nem mosom ki a káposztát, mert nem túl sós.

5. Alacsony hőfokon kb.4 órát sütjük, pároljuk. Nálam 130-150 fokon sült. A cserépedényt sütés előtt áztassuk vízben, legalább 30 percen át és minden cserépedény esetén hideg sütőben kezdjük a sütést.

6. A sütés vége fele bedagasztjuk a kelt gombóc tésztáját.

7. 4 óra sütés után beleteszünk az edénybe nem csípős füstölt kolbászt és még egy órát sütjük. A kolbászt vastag karikára vagy 3 cm-es darabokra vágjuk. Nekem jobban tetszik a vastagabb karikás megoldás.

A gombóc készítése: 

1. Az élesztőt feloldjuk langyos vízben, amibe egy pici cukrot is teszünk.

2. A lisztet tálba rakjuk, beleöntjük a vízben feloldott élesztőt, ízlés szerint sózzuk és kidagasztjuk a tésztát. A kalácstésztánál kicsit keményebb tésztát kapunk. Konyharuhával betakarva meleg helyen megkelesztjük.

3. Ha megkelt, átgyúrjuk a tésztát és öklömnyi darabokra szedjük, szép gombócokat formálunk belőlük.

4. A káposzta tetejére kis fészkeket igazítunk egy villa segítségével és azokba öltetjük bele a tésztagombócokat.

5. Lefedjük az edényt, visszatesszük a sütőbe és 20 percig semmiképp nem vesszük le a fedelet, különben összeesik a gombóc. A gombócok a gőzben duplájára dagadnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése