2014. január 30., csütörtök

Diós-sajtos sós keksz

Egy gyors, finom sajtos keksz. Borozáshoz, vendégváráshoz vagy csak úgy. Lehet ízesíteni zöldfűszerekkel (kakukkfű, rozmaring), füstölt sajttal, juhsajttal, kecskesajttal vagy más olajos magvakkal.

A receptet Gizinél találtam. Fele adagot készítettem, de így is kb. 30-35 kekszem lett. Az eredeti receptet írom le, nem a fél adagot.



Hozzávalók: 

- 25 dkg liszt,
- 15 dkg vaj vagy 8 dkg zsír (én zsírt használtam),
- 15 dkg sajt reszelve (bármilyen, lehet vegyesen is),
- 5 dkg darált dió,
- 1 teáskanál só,
- 1 egész tojás kissé felverve,
- fél csomag sütőpor,
- 1-2 evőkanál tejföl.

Elkészítés: 

1. A lisztet és a zsírt/vajat elmorzsoljuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. A tejfölt apránként adagoljuk, mert nem biztos, hogy szükség lesz mindre.

2. Folpackba csomagoljuk a tésztát és minimum fél órát pihentetjük a hűtőben.

3. Ezután enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, egymáshoz nem túl közel (egy kicsit nőnek csak meg sülés közben).

4. Kb. 180 fokos sütőben zsemleszínűre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése